Amerika

Davutoğlu'yla Clinton çalışma yemeğinde

Türkiye Dışişleri Bakanı, ABD’de ziyaretinin son gününde Amerikalı bakanlarla bir araya geliyor. Ana gündem maddesi ise Suriye.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Panetta’yla da buluşacak

Telefon diplomasisi

'Hep destek verdik'

Ahmet Davutoğlu, Hillary Clinton'ın davetlisi olarak Washington'da bulunuyor [Reuters]

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, resmi bir ziyaret için gittiği amerika birleşik devletleri'nde (abd) en üst düzey temaslarını gezisinin son gününde gerçekleştiriyor.

gün içinde başkent washington'da abd başkanı barack obama'nın ulusal güvenlik danışmanı tom donilon ile bir araya gelen davutoğlu, abd dışişleri bakanı hillary clinton ile de çalışma yemeğinde buluştu. daha sonra dışişleri bakanı ile ikili görüşme yapacak olan davutoğlu'nun programında abd savunma bakanı leon panetta görüşmesi de mevcut.

clinton ve davutoğlu görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. davutoğlu'nun, türk basın mensuplarıyla yapacağı toplantının ardından türkiye'ye dönmesi öngörülüyor.

perşembe gününden beri süren temaslarında en önemli gündem maddesi suriye olan davutoğlu, cuma günü uluslararası toplumun suriye’deki ‘katliamı seyretmeyi' daha fazla kaldıramayacağını söylemişti.

davutoğlu, george washington üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “suriye halkının her gün öldürülmesine ve uluslararası toplumun bu durumu görmezden gelmesine izin veremeyiz” ifadesini kullanmıştı.

tunus dışişleri bakanı'yla konuştu

öte yandan davutoğlu, washington'da suriye'yle ilgili son gelişmeler konusunda telefon diplomasisini sürdürüyor. davutoğlu, son olarak tunus dışişleri bakanı refik abdülselam ile bir telefon görüşmesi yaptı.

abdülselam ve davutoğlu, mısır'ın başkenti kahire'de pazar günü yapılan arap birliği dışişleri bakanları toplantısında alınan kararlar ve atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulundu.

davutoğlu, toplantıda karara bağlanan, suriye konusunda uluslararası bir konferansın düzenlenmesi gibi bir girişime türkiye olarak başından beri destek verdiklerini tekrarlayarak, toplantıya bir bölge ülkesi tunus'un ev sahipliği yapacak olmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı.

arap birliği dışişleri bakanlarının kararıyla oluşturulan 'suriye'nin dostları' adlı temas grubu ilk toplantısını 24 şubat'ta tunus'ta yapacak.

bakanlar ayrıca ilk kez suriye devlet başkanı beşar esad'ı devirmek için mücadele eden muhaliflere silah yardımı sözü vermişti. arap birliği birleşmiş milletler'den (bm), suriye'de şiddetin son bulması için iki örgütün ülkede ortak bir barışgücü konuşlandırmasını ve bm'nin suriye için arap bir özel temsilci atamasını isteyecek.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;