2014 Yerel seçim
Demirtaş 'somut adım' istedi
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış sürecinin yeniden hareketlenmesi için adım atılmasını istedi. İlk adım olarak da farklı kesimlerden heyetlerin Öcalan'la görüşmesini istedi.

bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, 30 mart'taki yerel seçimlerde diğer sol örgüt ve gruplarla ortak aday gösterdikleri tunceli’deydi. belediye başkan adaylarının tanıtım mitingi için tunceli’ye gelen demirtaş, camında ‘kürdistan-amed’ yazılı otobüsle kente girdi.
cumhuriyet meydanı'ndaki miting alanında bdp ve adaylara destek veren parti ve grupların bayrakları da yer aldı. mitingte önce adaylar ‘demokratik güç birliği’nin adayları olarak tanıtıldı. demirtaş konuşmasında orta doğu’daki, özellikle suriye’deki alevilerin sorunlarına dikkat çekti. demirtaş, “kim bu çoğrafyada aleviliğe diz çöktüreceğiz diyorsa, kusura bakmasın o dönem geçti. suriye lazkiye’de katledilen alevi bebeklerin acısı burada, dersim meydanında yüreğimizi kanatıyorsa, herkes aklını başına alsın. alevi halkı sahipsiz değildir” diye konuştu.
süreç için adım çağrısı
mitingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan demirtaş’ın gündeminde, kürt sorununa çözüm süreci vardı. demirtaş, sürecin ilerleyebilmesi için hükümetin somut adım atması gerektiğini söyledi:
”imralı’ya başka heyetlerin gidişinin, sayın öcalan’la akil insanlar heyetlerinin, gazetecilerin, başka siyasetçilerin görüşmesinin pratik olarak gerçekleşmesi çok doğru olur. hızla bu adımın atılması lazım. bununla birlikte müzakerelerin yasal altyapısını oluşturacak parlamento yapısının mutlaka hayata geçmesi lazım. insani bir konu olarak da cezaevindeki hasta tutukluların mahpusların acilen serbest bırakılması gerekir, hangi davadan olursa olsun. içeride ölümcül hastalıkla boğuşan mahkumların acilen serbest bırakılması lazım. bunlar pratik olarak belki sürecin ilerleyebilmesi sürece can ruh katması konusunda can verebilir.”
demirtaş, yeni demokratikleşme paketinin basına yansıdığı haliyle tek başına süreci doğrudan ilerletecek bir paket olmadığını belirterek, "basına yansıyan haliyle son derece yetersiz ürkek, korkak bir pakettir. daha çok akp’nin ihtiyaçlarından yola çıkarak hazırlanmış bir paket halkın sokağın ihtiyaçlarını ifade ettiği bir paket değildir” diye konuştu. demirtaş, hsyk tasarısının mevcut haliyle genel kurula gelmesi halinde karşı çıkacaklarını da açıkladı.
demirtaş'tan cemaat'e tepki
demirtaş, salı günü yaptığı açıklamaların 'seçimden sonra demokratik özeklik ilan edecekleri' şeklinde haber yapılmasına da tepki gösterdi. demirtaş, sözlerinin cemaate yakın yayın organları tarafından çarptırıldığını ifade ederek, yıllardır demokratik özerklik inşa ettiklerini söyledi.
demirtaş, ”biz demokratik özerkliği inşa edeceğiz derken kültüre, dile, inanca saygılı halkın iradesine saygılı, halkın karar mekanizmalarına katılabileceği öz yönetimden söz ediyoruz. özerk demek öz yönetim demek zaten. öz güç demektir. şimdi birileri bunun üzerinden nasıl fırtınalar koparırım diye sahte manşetler atıyorlar kusura bakmasınlar. biz özerklikten geri adım atacak filan değiliz. özerklik bdp'nin resmi projesidir. biz elbette özerkliği savunuyoruz. ama '30 mart akşamı özerklik ilan edilecek, gizli hazırlıklar var, gizli kapaklı işler yapılıyor' gibi bir konuya çarpıtarak vermenin de iyi niyetle hiçbir alakası olamaz” diye konuştu.
Yorumlar