Bilim-Teknoloji
'Denizanası ilk hayvan olabilir'
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yeni DNA analizleri, deniz cevizi olarak da adlandırılan taraklı denizanasının süngerlerin yerine geçmesini sağladı.
Haberin Öne Çıkanları
Süngerlerden önce de hayvanlar vardı
Süngerler en eski hayvan değilmiş
En yaşlı hayvanlar bulundu

tüm hayvanların tek bir atadan evrim geçirdiğini kabul eden bilim insanları, bu teorinin doğrulunu ortaya çıkarmak için daha fazla bilgi elde etmeye çalışıyor. ilk insanların ortaya çıkmasından önce, yani 500 milyon yıl önce, hayvanlar ağacında yaşanan bir ayrılık bir soyu diğerlerinden ayırdı. bu soyun, uzun yıllardır süngerler olduğu düşünülüyordu.
abd ulusal insan genomu araştırma merkezi, en eski soyların dna’larını ilk kez karşılaştırabildiklerini açıkladı.
son araştırma olmayacak
araştırmada yer alan andreas baxevanis meslektaşlarına, plankton yiyerek beslenen deniz cevizinin genomunu en eski hayvan soyu olarak sundu. atlantik okyanusu’nun yerlisi olan deniz cevizlerinin evrimde ilk sırada geldiği, böylece geçmişte aynı bulguyu savunan araştırmalarla güçlenmiş oldu.
hayvanların aile ağacındaki çeşitliliği ortaya çıkarmak, bilim insanlarına hayvanların ataları hakkında bugüne kadar elde edilmemiş bilgiler sunabilir. ancak onlarca yıllık araştırmalara rağmen ilk soyun deniz cevizlileri olduğuna yönelik tartışmalar halen sürüyor.
science dergisindeki makaleyi inceleyen vanderbilt üniversitesi’nden antonis rokas, ‘ilk soyun hangi canlı olduğu sorusunu yanıtlamanın son derece zor olduğunu, yapılan araştırmanın da kesinlikle son olmayacağını’ belirtti.
rokas, “sonuçlar ciddi bir şekilde değerlendirilmeli. ancak yenilerinin geleceğinden eminim” dedi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar