Libya'da İç Savaş
Devrik lider meydan okudu
Teslim olmayı reddeden devrik Libya lideri, Suriye Televizyonu'nun yayınladığı ses kaydında, "Trablus yavaş yavaş kurtarılacaktır" dedi.
Konular:
Afrika
Haberin Öne Çıkanları
Suriye TV'si yayınladı
Direniş çağrısı yaptı

libya lideri muammer kaddafi, libya’yı işgal etmeye çalışmakla suçladığı uluslararası güçlere meydan okudu.
kaddafi suriye merkezli el rai televizyon kanalında yayınlanan ses kaydında, batılı ülkelerin, zengin petrol ve doğal kaynakları nedeniyle libya’yı ele geçirmeye çalıştıklarını ve bu ülkelerin ‘gerilla savaşına’ hazır olmaları gerektiğini söyledi.
nato ve birleşmiş milletler’e "işgali durdurun" çağrısı yapan kaddafi konuşmasında, "libya halkı nefret ettiği emperyalizme karşı savaşmayı sürdürecektir" ifadesini kullandı. kaddafi, libya’da etkili olan aşiretlerin, yabancı ülkelerin vatanlarına girmelerini asla kabullenmeyeceklerini kaydetti.
'sesimi duymasanız da savaşın'
uluslararası toplumun libya’yı iç savaşa sürüklediğini vurgulayan kaddafi ikinci ses kaydında, destekçilerine de asla teslim olmamaları mesajını iletti. kaddafi, batı’nın saldırgan tutumuna karşı mücadelenin sürdürülmesini isterken, yandaşlarına "sesimi duyamasanız bile direnişe devam edin" çağrısı yaptı.
uzun bir savaş olacağını ve libya’nın ‘alevler içinde yanacağını’ kaydeden kaddafi, "bizler kadın değiliz ve teslim olmayacağız, savaşa devam edeceğiz" dedi.
muhaliflere meydan okuyan kaddafi, "libya sömürgeleştirilemeyecektir. nerede olurlarsa olsunlar onlarla savaşacağız. trablus'ta direniş artmaktadır ve yavaş yavaş kurtarılacaktır" dedi.
kaddafi’nin ikinci oğlu seyfülislam kaddafi, daha önce yaptığı açıklamada, on binlerce kaddafi yanlısı askerin yeni bir savaşa hazırlandığını duyurmuştu.
libya’daki muhalif birlikler ise kaddafi cephesinden gelen ve gözdağı veren mesajları ciddiye almıyor. al jazeera muhabiri sue torton, kaddafi’nin mesajlarının savaş meydanında yaşanan gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor.
kaddafi nerede?
libya'daki geçtiğimiz hafta trablus'taki karargahı muhalif birlikler tarafından ele geçirilen kaddafi'nin nerede olduğu tartışılıyor.
muhalif birliklerin komutanı olan bir isim, kaddafi'nin, oğlu seyfülislam ve istihbarat sorumlusu abdullah el senussi ile trablus dışında bir çölde bulunduğunu iddia etti.
trablus askeri operasyonlar odası koordinatörü abdülmecit mekta, reuters ajansına yaptığı açıklamada, kaddafi'nin ülkenin en güçlü aşireti varfella'nın hakim olduğu bin valid şehrinde olduğunu belirtmişti.
kaddafi'nin cezayir'e kaçtığı yönünde de iddialar ortaya atılmıştı.
Yorumlar