Türkiye
Dink kararına inceleme
HSYK, davada Erhan Tuncel'i beraat ettirip 'örgüt yok' kararı veren mahkeme heyeti ve savcıyla ilgili müfettiş görevlendiriyor.
Haberin Öne Çıkanları
HSYK ihbar kabul etti
Karar tepki çekmişti
Savcı temyize götürdü

türkiye'nin 17 ocak 2012 tarihinden bu yana hrant dink davasındaki kararı tartışmaya devam ederken, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'ndan (hsyk) yeni bir hamle geldi. hsyk, davanın görüldüğü istanbul 14. ağır ceza mahkemesi'nin başkanı rüstem eryılmaz ve cumhuriyet savcısı hikmet usta hakkında inceleme başlattı.
hsyk'nın görevlendireceği müfettişler, aralarında polis ve jandarma muhbiri erhan tuncel'in de bulunduğu 18 kişiyle ilgili beraat kararı veren ve 19 ocak 2007 tarihinde gerçekleşen suikastte örgüt izi bulumayan hakim ve savcıyı inceleyecek.
mahkeme başkanı rüstem eryılmaz ve savcı hikmet usta, kararın ardından medya yoluyla birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmıştı. mevcut deliller ışığında 'örgüt yok' şeklinde karar vermek zorunda kaldığını söyleyen eryılmaz'a karşılık, hikmet usta "örgüt de var, delil de var, hem de fazlasıyla var" diyerek mahkemenin delilleri göz ardı ettiğini ve verdiği beraat kararıyla yasaya aykırı davrandığını dile getirmişti. eryılmaz ayrıca katıldığı bir televizyon yayınında açıklamalarından dolayı hakkında bir soruşturma açılmasını beklemediğini söylemişti. mahkeme, ayrıca yasin hayal'in eniştesi coşkun iğci'yle ilgili hüküm vermeyi de unutmuştu.
hsyk genel sekreter yardımcısı neslihan ekinci, "dink davası hakimi: 'örgüt yok diyemem, ama'...'', ''örgüt yok diyemem, ama...'', ''o hakim konuştu'', ''savcı: örgüt için fazlasıyla delil var'', ''savcı: örgüt de var, fazlasıyla delil de ancak mahkeme bunları incelemedi'', ''dink davasında skandal'', ''unutkanlığın böylesi'' başlıklı haberler ile diğer çeşitli basın ve yayın organlarında çıkan haberlerin ihbar kabul edilmesi nedeniyle inceleme başlatıldığını söyledi.
karar protesto edilmişti
kararın ilan edilmesinin ardından kameraların karşısına geçen dink ailesinin avukatları, "bizimle dalga geçiyorlar" açıklamasını yapmıştı.
agos gazetesi genel yayın yönetmeni dink'in öldürülmesinin beşinci yılında, 19 ocak tarihinde gerçekleşen yürüyüşe katılanlar binlerce kişi mahkemenin kararını protesto etmişti.
dink davasında verilen karar hükümet ve muhalefet partilerinin de tepkisini çekmiş, temyiz sürecini hatırlatan başbakan recep tayyip erdoğan, "ankara'nın dehlizlerinde kaybolmayacak" demişti. başbakan yardımcısı bülent arınç ise mahkeme heyetinin kendi aralarındaki tartışmayla ilgili "hakimler verdikleri kararlarla konuşurlar" ifadesini kullanmıştı.
türkiyeli ermeni gazeteci hrant dink'i öldüren ogün samast 22 yıl hapis cezası alırken, 17 ocak tarihindeki karar duruşmasında yasin hayal cinayeti azmettirmekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. savcı hikmet usta, verilen kararı temyiz etmek için yargıtay'a başvurmuştu.
dink ailesinin avukatları ise, kararı avrupa insan hakları mahkemesi'ne (aihm) götürmeye hazırlanıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar