Bilim-Teknoloji
Dinozorlar sıcak ve soğuk kanlıydı
Kertenkele ve timsah gibi sürüngenlere benzer olarak soğuk kanlı olduklarına inanılan dinozorların, aslında memeliler ve kuşlar gibi sıcak kanlı da olduğu anlaşıldı.

65 milyon yıl önce dünyada hüküm süren dinozorların, hem sıcak hem de soğuk kanlı olabileceği belirtildi. abd'nin new mexico üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, dinozorların metabolik sistemlerinin sanılandan çok daha karmaşık olduğu belirtildi.
bilim insanları, antik sürüngen benzeri canlıların iç sıcaklıklarını vücut dışındaki sıcaklığa göre dengelediklerine inanıyordu. buradan yola çıkarak, soğuk havalarda hareketleri yavaşlayan sürüngenler gibi dinozorların da ağır canlılar olduğuna inanılıyordu.
vücut sıcaklıklarını kendilerini dengeleyebilen bunun için fazlasıyla enerji yakan memeliler ise daha aktif olmayı ve daha hızlı büyümeyi başarıyor.
sıcak ve soğuk kanlı
çok sayıda dinozor kemiği inceleyen araştırmacılar, beklediklerinin aksine soğuk kanlı bir canlıda görülmeyecek oranda hızlı büyüme belirtileri tespit etti. araştırmada, 21 dinozor türüyle, 381 omurgalı türün büyüme oranı, yetişkinlikte eriştikleri büyüklük ve metabolizmaları karşılaştırıldı. kemikleri incelenen omurgalı hayvanlar arasında nesli tükenen türler de yer aldı.
hızlı büyüme oranının metabolizma hızıyla doğru bağlantılı olacağını öngören araştırmacılar, hızlı metabolizmanın da sıcak kanlı hayvanlara işaret edeceğini öngördü.

science dergisinde yayımlanan araştırmada, metabolizma hızının sıcak kanlı canlılarda yüksek; soğuk kanlı canlılarda ise düşük olduğu görüldü. dinozorlar ise karşılaştırılan yüzlerce hayvanın tam ortasında, hem sıcak hem de soğuk kanlı olarak belirdi. araştırmacılar, dinozorların bu özelliğini yunancadan türeyen ve 'ortadaki' anlamını veren 'mesotherms' olarak adlandırdı.
bilim insanları, modern günümüzde sıcak ve soğuk kanlı olmayı başarabilen canlılar olduğuna da dikkat çekti. ton balığı ve deri sırtlı deniz kaplumbağasının sıcak kanlı hayvanlar kadar olmasa da iç sıcaklıklarını dengeleyebildiği not düşüldü.
araştırmacılar, dinozorların yeryüzündeki ekosistemlerde madde ve enerji üzerinde 135 milyon yıl boyunca hüküm sürdüğünü belirterek, mezozoik dönemi anlamak adına önemli yeni bilgiler edinildiğini ifade etti.
kaynak: latimes
Yorumlar