Yemen
Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Yemen'i terk edin' uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, Yemen’de bulunan Türk vatandaşlarını bir süredir devam eden çatışmalar sebebiyle ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı.

yemen'de dört aydır başkenti elinde bulunduran şii husi isyancılarının, devlet başkanlığı sarayı’nı kuşatmasının ardından büyüyen çatışmalar türk dışişleri bakanlığı’nı da harekete geçirdi.
27 ağustos ve 30 eylül 2014 tarihlerinde ülkedeki güvenlik riski nedeniyle türk vatandaşlarından yemen’e seyahat etmemelerini ve yemen’de bulunanların ülkeyi terk etmelerini isteyen bakanlık, bu uyarıyı üçüncü kez yineledi:
“yemen’deki iç gelişmelere bağlı olarak, kamu düzeni ve güvenlik durumundaki olumsuzluklar sürmektedir. ülkede hükümet boşluğu doğmuştur. toplumsal olaylar ve gösteriler meydana gelmektedir. asayişle ilgili olayların artması ihtimali mevcuttur. mevcut şartlarda, halen yemen’de bulunan vatandaşlarımızdan mücbir sebebi olmayanların bu ülkeden ayrılmaları ve vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat etmemeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir.”
ülkede son durum
iran destekli şii husiler, 4 aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalemi ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin sittin caddesindeki konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
halid bahhah başkanlığındaki hükümet, "husi ensarullah hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'ye istifasını sunmuştu.
hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifa etmiş, meclis başkanı yahya ali rai ise hadi'nin istifasını kabul etmeyerek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı. ancak meclis henüz toplanamadı.
hadi'nin özel kalemi mübarek de 27 ocak'ta serbest bırakıldı.
güvenlik ve istikrar sorunu sürüyor
yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. farklı bölgelerde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.
el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.
kaynak: al jazeera, dışişleri bakanlığı
Yorumlar