Türkiye - İsrail ilişkileri

Dışişleri: İsrail adım atmalı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ancak İsrail'in gerekli adımları atması durumunda gerçekleşecek bir durum olduğunu söyledi.

Mavi Marmara gemisi 2010 yılında uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğramıştı. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç, dışişleri bakanlığı'nda düzenlediği olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu'nun israil dışişleri direktörü dore gold ile roma'daki görüşmesinin sorulması üzerine bilgiç, israil ile ilişkilerin normalleşmesi için daha önce de görüşmeler olduğunu, çok net olan türkiye'nin tavrının israil tarafından da bilindiğini söyledi.

bilgiç, "adım atma sırası israil tarafında, normalleşme ancak israil tarafınca gerekli adımlar atılması durumunda gerçekleşecek bir durum" dedi.

sinirlioğlu ve gold'un roma'da görüştüğü, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu tarafından doğrulanmıştı.

"rus bakan ankara'ya geldi"

rusya dışişleri bakan yardımcısı mikhail bogdanov'un ankara'da sinirlioğlu ile bir araya geldiğini de hatırlatan bilgiç, rusya ile ortadoğu ve özellikle suriye konusunda her zaman istişareler yapıldığını belirtti.

geçen sene moskova'da gerçekleşen görüşmenin ardından bu yıl da ankara'da bir araya gelindiğini söyleyen bilgiç, görüşmede suriye, irak, işid ile mücadele ve suriye'de rejimden sonraki geçiş süreci konularının ele alındığını söyledi.

"elimizde pek çok bilgi ve belge var"

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby'nin suriye'deki beşşar esed rejimiyle işid'in işbirliği yaptığı iddialarıyla ilgili kanıt olmadığına dair ifadelerinin sorulması üzerine bilgiç, "biz de bunun tersini söylüyoruz. buna ilişkin elimizde pek çok bilgi ve belge var" diye konuştu.

bilgiç, abd dışişleri bakanlığı'nın eski sözcüsü marie harf'ın kısa süre önce, "esed rejiminin işid'in ilerlemesine destek verdiğini, işid'in güçlenmesinin rejim tarafından sağlandığını ve gerekli zeminin hazırlandığını, esed'in işid'i suriye'den kazımak yerine kendi amaçları doğrultusunda kuvvetlendirmenin yollarını aradığını" ifade ettiğini hatırlattı.

"bu kadar kısa zamanda böyle bir söylem değişikliğini anlamakta güçlük çekiyorum" diyen bilgiç, türkiye'nin elindeki bilgi ve belgelerin sağlam olduğunu söyledi. bilgiç, esed rejiminin işid ile işbirliği yaptığı ve yeri geldiğinde desteklediğinin uluslararası kamuoyu tarafından bilindiğini de dile getirdi.

türkiye'nin suriye'ye müdahale ihtimaline ilişkin soru üzerine bilgiç, bunun bir uluslararası güvenlik sorunu olduğunu, türkiye'nin ulusal güvenliği tehdit edilirse gerekli makamların yönlendirmesiyle her türlü tedbiri hızlıca alacağını ifade etti.

"4 bin kişi suriye'ye döndü"

sözcü bilgiç, ypg'nin ele geçirdiği tel abyad'daki çatışmalar nedeniyle türkiye'ye gelen 24 bin sığınmacıdan yaklaşık 4 bininin türkiye'den suriye'ye döndüğünü söyledi.

türkmenlere yardımların devam ettiğini belirten bilgiç, 10 haziran itibariyle 8 tır insani yardımın bölgeye ulaştığına dikkat çekerek, "2 bin 500 gıda kolisi, 100 ton un, 26 ton temizlik malzemesi ve 1 tır dolusu kıyafet bayırbucak türkmen bölgesi temsilcilerine teslim edildi. yardımlar, bölgede kendi imkânlarıyla kurdukları çadır ve evlerde kalan suriyeli türkmenlere dağıtıldı" dedi.

ingiltere ile kırmızı hat olacak mı?

bilgiç'e ingiltere parlamentosu içişleri komisyonu başkanı keith vaz'ın, "suriye'ye gitmek için türkiye üzerinden seyahat ettiği iddia edilen ingiliz vatandaşlarının tespiti ve gidişlerinin önlenmesi için ingiltere ile türkiye arasında doğrudan iletişim adına kırmızı hat oluşturulması gerektiği" ifadeleri de soruldu.

resmi yollardan bu konuda iletilen bir talep olmadığını söyleyen bilgiç, türkiye ile ingiltere'nin emniyet ve istihbarat makamları arasında 7 gün 24 saat düzenli bir işbirliği olduğunu söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;