Ortadoğu
Ekonomik yaptırımlar masada
Suriye'ye uygulanması düşünülen ekonomik yaptırımlar, Arap Birliği’nin Ekonomi ve Sosyal Meclisi’nde tartışılıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Karış olan ülkeler var
Pazar dışişler bakanları toplanacak

arap birliği’nin, gözlemcilerinin suriye’ye girişine izin vermesi şam’a verdiği sürenin cuma günü dolması sonrasında, arap birliği maliye bakanları mısır'ın başkenti kahire'de bu ülkeye uygulanacak yaptırımları görüşüyor.
uluslararası örgütün dışişleri bakanları, gözlemcilerinin ülkeye girişini sağlayacak protokolü imzalaması için perşembe günü şam yönetimine bir gün daha süre vermişti.
mısır’ın arap birliği'ndeki temsilcisi abdel vahab geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yaptırımların ticari uçuş yasağı ve suriye merkez bankası ile ilişkilerin durdurulmasını kapsayabileceğini söylemişti.
perşembe günü yapılan arap birliği dışişleri bakanları toplantısının sonuç bildirgesinde, gözlemcilere ilişkin protokolün imzalanmaması halinde, cumartesi günü arap ekonomi ve sosyal meclisi’nde suriye'ye uygulanacak ekonomik yaptırımların tartışılacağı açıklanmıştı. buradan çıkacak kararlar ise pazar günü yapılması planlanan arap birliği dışişleri bakanları olağanüstü toplantısına sunulacak ve nihai yaptırımlar görüşülecek.
suriye devlet başkanı beşar esad, arap birliği temsilcileri ile yaptığı bir dizi görüşme sonrasında, örgütün ülkede şiddete son verilmesini amaçlayan planına kasım ayı başında onay vermişti. buna göre, şam yönetimi askeri birliklerini yerleşim birimlerinden çekmeyi, isyanın başladığı dönemden bu yana tutuklanan kişileri serbest bırakmayı, arap birliği gözlemciler ile yabancı medya mensuplarının ülkeye girişine izin vermeyi ve muhaliflerle görüşmelere başlamayı kabul etmişti.
daha sonra planda değişiklikler isteyen esad’ın bu talebi, arap birliği tarafından reddedilmişti.
'en az 3500 ölü'
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkedeki demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
birleşmiş milletler (bm), arap birliği, avrupa birliği ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu.
bm insan hakları yüksek komiseri navi pillay geçtiğimiz günlerde, muhalif gösterilerin başladığı mart ayından beri suriye’de 3500’den fazla kişinin öldüğünü söylemişti. ülkede ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığını kaydeden pillay, “on binlerce insan keyfi şekilde gözaltına alındı ve çoğu halen kimseyle görüştürülmüyor, bu da onları işkence riskiyle baş başa bırakıyor” demişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar