Yemen
El Kaide mensupları IŞİD'e biat etti
Yemen'de faaliyet gösteren Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütünün bazı mensupları, El Kaide lideri Eymen Zevahiri'ye bağlılıklarını reddederek IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye biat ettiklerini ilan etti.

arap yarımadası'ndaki el kaide (ayek) örgütünün zumer ve sana'daki destekçileri el kaide ve lideri eymen zevahiri'ye bağlılıklarını reddedip, yerine irak şam islam devleti'nin (işid) lideri ebubekir bağdadi'ye bağlılıklarını açıkladı.
twitter hesabından yapılan açıklamada eski ayek üyeleri, "sana ve zumer'de dininden dönenlerle savaşmak için özel silahlı tugayların kuruluşunu ilan ediyoruz. ayrıca, kutsal savaşçı, bilgin şeyh eymen zevahiri'ye olan bağlılığımızı kopardığımızı ve inananların halifesi ibrahim bin avad el bağdadi'ye olan bağlılığımızı ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.
el kaide'nin yemen kolu olarak bilinen ayek, arap yarımadası'nda başka ülkelerde de faaliyet gösterse de yemen merkezli olarak varlığını sürdürüyor. ayek aynı zamanda el kaide'nin en güçlü kollarından biri olarak kabul ediliyor.
hâlihazırda libya'da ensar'uş şeria ve mısır'daki ensar-ul beytil makdis örgütleri işid'e katılmış ve lideri bağdadi'ye bağlılıklarını ilan etmiş durumda.
şii husiler ülkeyi ele geçiriyor
yemen'de iran destekli şii husiler, 4 aydan beri başkent sana'yı elinde bulunduruyor. hükümet ile başkente giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.
yemen ordusu ile husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi cumhurbaşkanı hadi'nin özel kalemi ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.
husiler bunun ardından cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin sittin caddesindeki konutuna saldırdı. çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi ve başbakan halit bahhah’ın hükümeti, husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.
husiler, cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek geçici ulusal konsey'i kurduğunu ilan etmişti.
buna göre konsey, 5 kişiden oluşan başkanlık konseyi'ni seçecek. başkanlık konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.
yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen ordusuyla çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.
el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.
yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar