1915 olayları

‘En büyük zararı Vatikan görür’

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 1915 olayları için 'soykırım' diyen Papa Francis'i eleştirdi: Tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumlar birbirini sorgulamaya kalkarsa, bundan en büyük zararı aslında Vatikan'ın kendisi görür.

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, 28 Kasım'da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i ziyaret etmişti. [Fotoğraf: AA/Arşiv]

diyanet işleri başkanı prof. dr. mehmet görmez, katolik âleminin ruhani lideri papa francis'in 1915 olayları için ‘soykırım’ demesini eleştirdi:  

''doğrusu dünyadaki siyasi politik lobilerin, pr şirketlerinin din kurumlarının dualarına ve ayinlerine kadar uzanmış olması düşündürücü ve üzücüdür. şahsen vatikan gibi ciddi bir din kurumunun ve sayın papa franciscus gibi saygın bir din adamının bu tür siyasi politik lobilerin etkisinde kalarak milletimize, hassaten tarih boyunca birlikte yaşama ahlakı ve hukukunu inşa etmiş ve dünyaya göstermiş bir topluma yönelik bu mesnetsiz iddiaları hem de dua ve ayin üzerinden ifade etmiş olmasından son derece üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumlar birbirini sorgulamaya kalkarsa bundan en büyük zararı aslında vatikan'ın kendisi görür.''

bugün yaşanan acıların, tarihte yaşananlardan çok daha büyük olduğunu söyleyen görmez, “bugün din adamlarına düşen vazife tarihte yaşadıkları acılardan çok, yaşanan acıları ortadan kaldırmak için çalışmak, üzerimize düşen görevi yerine getirmek” dedi.

vatikan'da aziz petrus bazilikası'nda 1915 olaylarının 100. yıldönümü için düzenlenen ve ermenistan'dan siyasi ve dini liderlerin katıldığı ayine önderlik eden papa francis, o dönemde meydana gelen ölümleri "soykırım" olarak nitelemişti.

papa'nın sözlerinden sonra türk dışişleri bakanlığı önce vatikan'ın ankara büyükelçisi antonio lucibello'yu bakanlığa çağırdı. ardından türkiye'nin vatikan büyükelçisi mehmet paçacı istişare için ankara'ya çağrıldı.

1915 olayları

ermenistan ve özellikle abd ve fransa’da etkili olan ermeni diasporası, 1915 ile 1917 arasında osmanlı devleti’nin topraklarındaki ermenileri sistematik olarak öldürdüğünü iddia ediyor.

türkiye bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği tezini savunuyor.

geçen sene 23 nisan'da, o dönemde başbakan olan recep tayyip erdoğan, 1915 olayları hakkında aralarında ermenice'nin de bulunduğu 9 dilde bir taziye mesajı yayınlamıştı. böylece türkiye'den olaylar hakkında ilk kez böyle üst düzey bir mesaj verilmiş, erdoğan “ermenilerin acılarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir” ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;