Dünya

Enkazda yiyecek arıyorlar

Belucistan'daki depremde ölü sayısı 348'e yükseldi. Kurtulanların hayatta kalması için de acil yardım gerekiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Pakistan'da 7,7'lik deprem

Kurtarma çalışmaları yavaş

Ölü sayısı artıyor

Depremin merkezine en yakın yerleşimler

69 km - awaran / nüfus 200.000 (2005)

118 km - bela bölgesi  / nüfus 900.000 (2013)

172 km - kharan / nüfus 235.000 (2010)

pakistan'daki depremden kurtulanlar ikinci geceyi de dışarıda geçirmek zorunda kaldı. ulusal afet yönetimi ölü sayısının 348'e çıktığını açıkladı. ancak al jazeera'ya ulaşan kaynaklara göre gerçek sayı 500'ün üstünde.

temel ihtiyaçların halka ulaştırılması da zaman alıyor. depremzedeler gıda, su ve barınmadan yoksun. avaran'da bulunan al jazeera ekibi çok sayıda depremzedenin enkaz arasında yiyecek ve su aradığını bildirdi.

acil yardım çağrısı 

depremden en çok belucistan eyaletinin avaran bölgesi etkilendi. nüfusun büyük bir kısmı evsiz kaldı. bölgenin dağlık ve sapa olması ve altyapının yetersizliği, kurtarma çalışmalarına devam eden ekiplerin işini zorlaştırıyor.  avaranlıların yaklaşık yüzde 90'ı depremde her şeyini kaybetti. doktorlar yaralılara ilk müdahaleyi yapıyor. ancak ilaç ve personel eksikliği nedeniyle en fazla halkı teselli edebiliyorlar.

belucistan eyaleti sözcüsü can muhammed bulaydi tüm dünyaya yardım çağrısında bulundu. en acil ihtiyaçlar çadır, ilaç ve gıda. şu ana kadar bölgeye ulaşan çadır sayısı sadece 2 bin. eyalete bağlı toplam altı bölgede depremden etkilenen kişi sayısı ise 300 bin.

bölgede ayrılıkçılar da ordu da var

ülkenin yaklaşık yüzde 48'ini kaplayan belucistan, pakistan'ın en büyük ama en yoksul eyaletlerinden. burası aynı zamanda pakistan hükümetine karşı yıllardır devam eden bir çatışmanın da merkezi. iran ve pakistan topraklarının bir bölümünde ayrı bir devlet kurmak isteyen belucistan kurtuluş ordusu'nun saldırıları nedeniyle, çok sayıda pakistan askeri bölgede konuşlanmış durumda. yetkililer deprem sonrasında saldırıların artabileceğinden endişeli olduklarını dile getiriyor.

deprem sonrası yeni ada oluştu

depremin ardından yeni bir ada oluştuğu söylentileri de pakistan donanması ve ulusal sismik gözetim merkezi tarafından doğrulandı. ulusal deniz bilimleri enstitüsü müdürü raşit tabrez, adanın ülkenin güneybatısındaki gvadar limanı yakınlarında oluştuğunu söyledi. tabrez'e göre bu, son 15 yılda aynı bölgede oluşan üçüncü ada.

yetkililer, tehlikeli gazlar nedeniyle bölge halkını adaya gitmemeleri konusunda uyarıyor. buna rağmen onlarca kişinin ziyaret ettiği adada, toprağın sabit olduğu ancak gaz kokusunun geldiği belirtiliyor. gaz olup olmadığını kontrol etmek isteyen bazı ziyaretçilerin sigara yakması sonucu ufak çaplı yangın çıktığı da gelen bilgiler arasında.   

son 3 yılda 3. kez sallandı

bu yılın nisan ayında, iran'ın belucistan'la sınır bölgesi yakınında 7.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti.

bu depremde 41 kişi ölmüş, yaklaşık 12 bin kişi evsiz kalmıştı. 

bölgede 19 ocak 2011 tarihinde de 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, sadece bazı binalar yıkılmıştı.

ancak uzmanlar o depremin sığ ve kısa süreli olduğunu, bugün meydana gelen depremin etkisinin, hem şiddeti hem de derinliğinin daha fazla olması nedeniyle, çok daha fazla olacağı uyarısını yapıyorlar.  

kaynak: al jazeera & ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;