2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Erdoğan 'cumhurbaşkanlığı modelini' anlattı

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilirse 'Teamüllere değil, Anayasa'ya göre çalışacağını' belirterek, Bakanlar Kurulu'nu da toplayacağı mesajını verdi. "Başbakanın yetkisini alıp yerine oturacak değiliz" dedi.

Başbakan Erdoğan seçimden aylar önce de 'protokol cumhurbaşkanı olmam' demişti. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, pazar günü ordu'da yaptığı mitingden dönerken, uçağındaki gazetecilere gündemdeki konular ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. erdoğan cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hükümetle nasıl çalışacağına dair önemli mesajlar verdi. muhalefetin 'fiilen başbakanlığı yürüteceği' eleştirilerine erdoğan'ın yanıtları şunlar:

"başbakanın yetkilerini elinden alacak değiliz. bu söz konusu olamaz. seçilmiş cumhurbaşkanı, seçilmiş başbakan, bakanlar kurulu el ele verip, görüşüp, konuşup çalışırız. hep birlikte türkiye'yi uçururuz. cumhurbaşkanının yürütmenin başı olması her hafta bakanlar kurulu'na başkanlık edeceği anlamına gelmez. herhalde gelip başbakanın yerine oturacak halimiz yok. oturur konuşuruz. cumhurbaşkanı, milli güvenlik kurulu'nu belli aralıklarla topluyor mu? topluyor, başbakanlık ediyor. bakanlar kurulu'yla da böyle toplanılır. başbakanla, bakanlar kurulu'yla konuşur, görüşürüz, belli aralıkla toplanılır. bu da anayasaya aykırı olmaz." 

başbakan erdoğan, aktif cumhurbaşkanı olacağını vurgularken, "halkın seçtiği cumhurbaşkanı olarak farkımı ortaya koymalıyım" dedi.

"anketler yüzde 55-56 gösteriyor"

erdoğan, ilk turu 10 ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için düzenlenen kamuoyu anketleri hakkında da bilgi verdi. anketlerin kendisi için yüzde 55-56 oranını gösterdiğini söyledi. "benim seçileceğime inananların oranıysa daha fazla. anketler, chp ve özellikle mhp tabanından da destek aldığımızı gösteriyor. tabii güneydoğu seçmeninden de destek alıyoruz" dedi.

tib'in yetkileri mit'e

hükümet ile fethullah gülen cemaati arasındaki kavga sırasında, erdoğan'ın bazı telefon görüşmeleri internete sızdırılmıştı. erdoğan bununla ilgili yargı sürecinin başlayacağını söyledi. tib'i kaldıracaklarını ifade etti.

başbakan erdoğan, "sulh ceza hâkimleri bu süreci götürecek. bugüne kadar toplanan tüm deliller, paralel yapı olgusunu şayiadan vakaya dönüştürdü. bunun yanı sıra tib (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) ile ilgili bir çalışmamız var. böyle bir tib olmaz. zaten mit de bu işi yapabiliyor. tib’i kurumsal olarak kaldırıp, yetkilerini mit’e devredeceğiz" açıklamasını yaptı.

2005'te kurulan telekomünikasyon iletişim başkanlığı'nda, millî istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarlığı, emniyet genel müdürlüğü ve jandarma genel komutanlığı'ndan birer temsilci bulunuyor.

"batsın bu dünya"

başbakan, israil'in gazze saldırılarına da başından beri sert ifadelerle tepki gösteriyor. israil saldırı gerekçesini "tünelleri imha etmek" olarak göstermişti. erdoğan bunu, sanatçı orhan gencebay'ın bir şarkısına atıfta bulunarak eleştirdi.

"bakın, mısır da gazze'ye açılan tünelleri kapattı. israil zaten hem karadan hem denizden hep kapalı tutuyor. gazze açık cezaevi gibi. bu insanlar ne yapacak? ilaç, yiyecek, sağlık hizmeti bunları nasıl temin edecek? ayrıca israil, ‘ben de her türlü silah olacak, atom bombası da olacak, fosforlu bomba da olacak’ diyecek ama filistin’in, gazze’nin hiç silahı olmayacak. onun için orhan baba (orhan gencebay) geliyor aklıma ‘batsın bu dünya” diyorum. abd çıkıyor, 'israil’in kendisini savunma hakkı' diyor. ne savunma hakkı? merkel çıkıyor, ‘biz tarafız’ diyor. israil’i savunuyor. onlar taraf olunca sorun olmuyor da biz taraf olunca mı sorun oluyor?"

kaynak: milliyet gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;