İran: Batı'nın korktuğu güç

Erdoğan İran'a gidecek

Türkiye Başbakanı, nükleer programı nedeniyle ABD ve İsrail'den gelen tehditlerin hedefindeki ülkeyi 28 Mart'ta ziyaret edecek.

Haberin Öne Çıkanları

Ziyaret ay sonunda

Dikkat çekici zamanlama

Tahran'a baskı artıyor

Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleşen İran'la nükleer müzakereler, henüz başarıya ulaşmış değil. [AFP]
geçtiğimiz şubat ayı içerisinde ikinci kez ameliyat olduktan sonra ankara'da çalışmalarına başlayan türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, son olarak abd başkanı barack obama'nın tehdit ettiği iran'a gidecek.
 
15 şubat tarihinde ilk yerli nükleer çubuğunu üretip yerleştiren iran'a erdoğan'ın ziyareti 28 mart tarihinde gerçekleşecek.
 
şubat ayında abd'yi ziyaret eden türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, washington'dan iran'a saldırılmaması yönünde mesajlar vermişti. nükleer krizde arabulucuğa soyunan ankara yönetimi, şimdiye kadar bir ilerleme sağlayabilmiş değil. davutoğlu, son olarak türkiye'nin aracılık yapmasıyla tahran yönetimiyle müzakarelerin önümüzdeki nisan ayında yeniden başlayabileceğini söylemişti.
 
müzakerelere yeniden başlanırsa, tahran nükleer programı konusunda uluslararası aktörleri ikna etmek için ‘5 artı 1’ grubuyla masaya oturacak. iran, bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi (abd, rusya, çin, ingiltere, fransa) ve almanya’nın oluşturduğu grupla en son 2011 yılının ocak ayında istanbul’da masaya oturmuş ancak bu randevudan olumlu bir sonuç çıkmamıştı.
 
uluslararası atom enerjisi kurumu'nun (uaek) iran’da geçtiğimiz ay yaptığı inceleme, ekibin nükleer faaliyet yürütüldüğünden şüphelenilen parşin askeri üssüne girişine izin verilmemesiyle yarım kalmıştı.
 
israil ve abd'nin başını çektiği batı cephesi nükleer programını adım adım hayata geçiren tahran yönetimine karşı baskısını artırıyor.
 
obama ve netanyahu görüşüyor
 
washington'a giden israil başbakanı benyamin netanyahu, pazartesi günü obama ile iran konusunu masaya yatıracak. erdoğan'ın ziyaretinin açıklanması, bu kritik görüşmenin öncesine rastlıyor.
 
abd lideri obama, birkaç gün önce blöf yapmadığını ve askeri seçeneğin masada durduğunu söylemişti.
 
israil dışişleri bakanı avigdor lieberman ise, tel aviv'den washington'a verdiği mesajda iran'a saldırı kararını kendi başlarına alabileceklerini ifade etmişti.
 
batı cephesinin tahran'a karşı hamlelerine karşı çıkan rusya ise, israil'i uyarmıştı. dışişleri bakan yardımcısı gatilov, iran'a yönelik bir askeri harekatın feci sonuçları olacağını dile getirmişti.
 
bilek güreşinin yaptırım ayağı
 
tahran yönetimi, yaptırımlar nedeniyle durdurmayacağını vurguladığı nükleer programının barışçıl olduğunu ve elektrik üretimi için nükleer teknolojiye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. abd ve ab, tahran yönetimine karşı ticaret ve finans alanlarında yaptırımlar uyguluyor.
 
washington’ın kapsamlı yaptırımları, iran merkez bankası ve diğer finans kuruluşları ile iş yapan şirketlerin abd ekonomisi ve mali sistemi ile ilişkilerinin kesilmesine ek olarak, tahran yönetimi ile bağlantılı mali ve fiziki varlıkların dondurulmasını kapsıyor. abd, bu şekilde müttefiklerini iran ile petrol ticareti yapmaktan vazgeçirmeyi amaçlıyor.
 
ab, ocak ayında nükleer programı ile nükleer silah üretmeye çalıştığına inandığı iran’ın petrol başta olmak üzere çeşitli sektörlerini hedef alan ticari yaptırımlar uygulama kararı almış, ayrıca iran merkez bankası'nın üye ülkelerdeki aktiflerini, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurmuştu.
 
tahran, ab’nin altı ay içinde devreye sokacağı petrol ticareti yasağını beklemeden ingiltere ve fransa’yla bu alanda ticareti durdurmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;