Türkiye
Erdoğan: Kararı BDP vermeyecek
Başbakan, İmralı'yla yürütülen görüşmeler çerçevesinde adayı ziyaret edecek Kürt siyasetçilerin 'çözüme gölge düşürmeyecek' isimlerden oluşması gerektiğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Yetki Bakanlıkta'
'Hassasiyetimiz var'
İkinci tur gecikti

bdp'li pervin buldan'ın "başbakan istediği kadar açıklama yapsın, imralı'ya gidecek heyet eş başkanlarımızdan oluşmalı" açıklamasına yanıt veren başbakan recep tayyip erdoğan, bu konuda karar verme yetkisinin adalet bakanlığı'nda olduğunu söyledi.
macaristan, slovakya ve çek cumhuriyeti’ni kapsayan seyahatinin ardından yurda dönen erdoğan, ankara esenboğa havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin pkk'nın silah bırakması için başlattığı diyalog sürecinde, abdullah öcalan'la görüşmek üzere imralı’ya kimin gidip gitmeyeceğine bdp’nin karar verme yetkisi olmadığını söyledi.
erdoğan, “bakanlığımız kime izin verirse, kime müsaade ederse adaya ancak onlar (imralı’ya) gidebilir” diye konuştu. “kimin gidip gitmeyeceği konusunda hassasiyetimiz var” diyen erdoğan, “çünkü bir çözüm sürecini başlatmış bulunuyoruz. bu çözüm sürecine söylemleriyle, fiilleriyle gölge düşürecek olanlarla kaybedecek vaktimiz yok'' ifadelerini kullandı.
'kucaklaşanlar gidemez'
milli istihbarat teşkilatı (mit) ile pkk lideri abdullah öcalan arasında, örgütün silah bırakması için başlatılan görüşmelerin ardından 16 ocak'ta demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ahmet türk ile bdp batman milletvekili ayla akat, imralı’da öcalan’la görüşmüştü.
imralı ziyaretlerinin ikinci ayağına hangi kürt siyasetçilerin katılacağı ise tartışma konusu olmuştu.
erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada dağdaki pkk'lılarla kucaklaşanların ve hassasiyetlere darbe vuranların öcalan'la görüşemeyeceğini belirtmişti.
bdp tepki göstermişti
başbakan'ın bu açıklamasına bdp grup başkanveki pervin buldan ise tepki göstermişti. buldan, tbmm'de düzenlediği basın toplantısında, "bdp olarak netiz, imralı'ya gidecek heyet eş başkanlarımızdan oluşmalı'' diye konuşmuştu. buldan, "başbakan, süreci sabote etmeye, sekteye uğratmaya yönelik açıklamalardan vazgeçmeli" demişti.
erdoğan'ın açıkladığı kriterler; bdp eşbaşkanı gültan kışanak ile dtk eşbaşkanları ahmet türk ve aysel tuğluk'un imralı'ya gitmelerine izin verilmeyeceği anlamına geliyor.
17 ağustos 2012'de, aralarında gülten kışanak ve aysel tuğluk'un da bulunduğu 10 milletvekili, hakkari kırsalında pkk'lılarla ile bir araya gelmişti. tarafların karşılıklı kucaklaşmaları ve basına yansıyan görüntüler, ak parti hükümetinin tepkisini çekmiş ve bu dönemde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme getirmişti.
ahmet türk'ün, "kandil bombalanıyor. hem barıştan söz edeceksin, hem de kürtlere bomba yağdıracaksın" sözleri de hükümetin tepkisini çekmişti.
ahmet türk ve ayla akat'ın imralı'yı ziyaret etmesi kürt sorunu'nun çözümü için yeni bir hamle olarak kayıtlara geçmişti. öcalan'la ikinci görüşmenin olacağına dair açıklamalar beklentileri artırsa da, bu ziyaretin henüz gerçekleşmemesi diyalog sürecinin tıkandığı yorumlarına yol açmıştı.
ab'den tam destek
öte yandan avrupa birliği de öcalan ile yürütülen "imralı süreci"ne, tam destek verdiğini açıkladı.
avrupa parlamentosu genel kurulunda ''kürt sorununa barışçıl çözüm için diyalog''konulu oturum düzenlendi. ab dönem başkanı irlanda'nın avrupa işlerinden sorumlu bakanı lucinda creighton, ab'nin pkk'yı terör örgütü olarak gördüğünü ve türkiye'yi pkk ile mücadelesinde desteklediğini belirtti.
‘süreç hızlanır’
ab komisyonu temsilcisi stefan füle, ise barış görüşmelerini ‘tarihi’ olarak değerlendirdi ve sürecin başarıyla tamamlanmasının, türkiye'nin ab ile tam üyelik müzakerelerini hızlandıracağını söyledi.
füle, anadilde savunma hakkıyla ilgili yasal düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken temel hak ve özgürlüklerle ilgili anayasal reformların hızlandırılmasını beklediklerini kaydetti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar