Kürt sorunu

Siyasetin gözü İmralı'da

Ankara'nın PKK lideri Öcalan'la masaya oturmasına farklı tepkiler veren Türkiye'deki muhalefet partileri, süreci dikkatle takip ediyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

CHP'den eleştiri

MHP aynı çizgide

Kürt siyasilerin beklentisi

CHP lideri süreçle ilgili son değerlendirmeleri uçakta gazetecilere yaptı. [AA]

türkiye’de milli istihbarat teşkilatı (mit) ile imralı adası'nda ömür boyu hapis cezası çeken pkk'nın lideri abdullah öcalan arasında örgütün silah bırakması için yürütülen müzakereler, başkent ankara'da gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. ak parti'nin hamlesine odaklanan siyasi partilerden, sürece ilişkin farklı sesler yükseliyor. daha önce ankara'ya şartlı destek veren ana muhalefet partisi chp, son olarak farklı bir açıklama yaptı. görüşmelere şiddetle karşı çıkan mhp’nin tavrında bir değişiklik yok. bdp ise öcalan’la görüşecek heyette kimlerin olacağıyla ilgileniyor.

hem kamuoyunun hem de siyasi tabanının imralı görüşmeleriyle ilgili tavrını en çok merak ettiği parti olan chp’nin lideri kemal kılıçdaroğu, pazar günü yaptığı açıklamada, çözümün yakın zamanda gerçekleşeceğine inanmadığını söyledi. kılıçdaroğlu, bunun nedenini hükümetin bir stratejisi olmamasına bağladı. 

kılıçdaroğlu’nun ‘öcalan’la görüşmeler için hükümete kredi veriyoruz’ şeklindeki açıklaması türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan’ın tepkisine neden olmuştu. kılıçdaroğlu bununla ilgili şu değerlendirmede bulundu: 
 
"benim yaptığım açıklamadan sonra, sayın başbakan'ın tavrı doğrusunu isterseniz bende de şaşkınlık yarattı. türkiye'nin en temel sorununu çözme konusunda, ana muhalefet partisinin olaya olumlu yaklaşımına olumsuz tepki vermek, aslında sorunu çözmemek gibi bir iradeyi dolaylı yoldan ortaya koymak anlamına geliyor."
 
bahçeli: erdoğan bölücü
 
milliyetçi kesimi temsil eden mhp ise, sürecin başından beri aynı çizgide. partisinin kızılcahamam’daki istişare toplantısında konuşan genel başkan devlet bahçeli, başbakan erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi. 
 
bahçeli, “imralı hukuku, barış şarlatanları ve silahlı militanlar yükseliştedir. buna karşı türkiye düşüşte, kardeşlik gerileyiştedir. başbakan tam bölen olarak işbaşındadır. akla karayı ayırt edemeyecek kadar basireti bağlanan birinin türkiye'yi yönetmesi hepimiz adına utanç vericidir. akp'nin imralı canisiyle birlikte çetesini affetme hazırlıkları milletimizin eşi benzeri görülmemiş bir yenilgisinin habercisidir” diye konuştu. 
 
bdp imralı'ya gitmek istiyor
 
sorunun çözümünde başından beri öcalan’ın muhatap olduğunu savunan kürt siyasetçilerin gündeminde ise, imralı görüşmelerini devam ettirecek olan yeni heyette kimlerin yer alacağı var. 
 
daha önce demokratik toplum kongresi’nden (dtk) ahmet türk ile bdp’den ayla akat ata, pkk lideriyle görüşmüştü. bdp eş başkanı selahattin demirtaş, imralı'ya gidecek heyette her iki kurumun eş başkanlarının da yer almasını istiyor. 
 
demirtaş’ın bu açıklamalarına başbakan erdoğan’dan “ruhu kararmışları biz oraya göndermeyiz” şeklinde bir tepki gelmişti. erdoğan’a bdp’nin diğer lideri gültan kışanak yanıt verdi. kışanak, erdoğan’a süreçle ilgili medya üzerinden konuşmamayı tavsiye etti. 
 
sürecin hassas olduğunu dile getiren kışanak şöyle devam etti:
 
 “varsa bize söylemek istediği ve iletmek istediği bir görüşü, parlamentoda bulunan 4 siyasi partiden biriyiz, parlamentodayız, halktan yetki almışız. o parlamentodaki bütün partiler kadar, meşruyuz. bizimle konuşabilir. varsa bize ilişkin bir görüşü, yaklaşımı ifade edebilir. bunun medya üzerinden sürekli polemik olarak sürmesinin ve sürdürmekte ısrar etmesinin, bizi cevap vermeye zorlayan cümleler kurmasının sürece hizmet etmeyeceğini ifade etmek istiyorum."
 
üç yıllık süreç
 
şimdiye kadar pkk'yla çeşitli zamanlarda temas kuran ankara yönetimi, bugünkü diyalog sürecini üç yıl önce norveç'in başkenti oslo'da yapılan görüşmelerle başlatımıştı.
 
örgütün avrupa'daki yöneticileriyle mit müsteşarı hakan fidan'ın da bulunduğu ekibin randevusu, ses kaydının internete sızdırılmasıyla ortaya çıkmıştı.
 
ülke gündeminin ilk sırasına yerleşen görüşmeler, daha sonra bölgede artan çatışmalar nedeniyle tıkanmıştı.
 
akp hükümetinin 2009'da başlattığı 'kürt açılımı' projesi de çeşitli zamanlarda gerçekleşen saldırılar nedeniyle sona ermişti.
 
aralık 2009'da ülkenin orta kesiminde yer alan tokat'ta altı askerin öldürülmesiyle yara alan açılım, temmuz 2011'de diyarbakır silvan'da 13 askerin hedef alınmasıyla fiilen sona ermişti.
 
pkk, türkiye, ab ve abd'nin 'terör örgütü' listesinde bulunuyor. örgüt ve ordu birlikleri arasında 1984'den bu yana süren çatışmalarda, 6 bini asker olmak üzere 40 binden fazla insan hayatını kaybetti.
 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;