Ortadoğu

Erdoğan: Süreç hızla sonlanmalı

Suudi Arabistan'da temaslarda bulunan Türkiye Başbakanı, Suriye'deki demokratik dönüşümün bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Fikir birliği var

Bm heyeti önemli

Oyalama taktiği

Açıklamada Suriye meselesinde Türkiye ve Suudi Arabistan'ın görüş birliği içinde oldukları belirtildi. [AA]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, suriye'de demokratik dönüşüm sürecinin halkın arzusu doğrultusunda bir an evvel tamamlanması gerektiğini söyledi.

başbakan erdoğan'ın, suudi arabistan kralı abdullah bin abdülaziz al suud ile yaptığı görüşmeye ilişkin başbakanlık tarafından gazetecilere bilgilendirme yapıldı.

açıklamada kral abdullah'ın daveti üzerine suudi arabistan'a gerçekleştirilen ziyarette, ikili ilişkilerin yanı sıra türkiye ve suudi arabistan'ı yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de üzerinde durulduğu belirtildi.

suriye meselesinin görüşmede özel olarak ele alındığı ifade edilerek, suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasının önemine değinildiği belirtildi. görüşmede başbakan erdoğan'ın suriye'de tarafların annan planı çerçevesinde uluslararası gözlemcilerin bu ülkeye gönderilmesinin büyük önem taşıdığına işaret ettiği de kaydedildi.

'oyalama aracı'

görüşmede annan planı'nın şam yönetiminin bir oyalama aracı haline gelmesine müsaade edilmemesi gerektiğini belirten tarafların, suriye meselesinde türkiye ve suudi arabistan'ın görüş birliği içinde olduklarını müşahede ettikleri belirtildi.

erdoğan, suudi arabistan'daki temaslarını tamamlayarak özel uçak 'ana' ile cuma günü saat 20.25'te riyad'dan ayrıldı.

erdoğan suudi arabistan ziyareti öncesi türkiye’de yaptığı açıklamada, bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'ın altı maddelik barış planının uygulandığını düşünmediğini söylemişti.

'tanklar çekilmeli'

erdoğan planla ilgili netice almak için öncelikle tankların şehirlerden çekilmesi gerektiğini vurgularken, “tankların mahallelerin arasından çekilmesi lazım. 'efendim oradan çektik' eee? 'kırsala konuşlandırdık' eğer böyleyse bu tankların, topların çekilmesi anlamına gelmez. bunların yeri bellidir. kışladır. kışlaya bunların sokulması lazım” şeklinde konuşmuştu.

türkiye'nin suriye'de ateşkesin sürdürülebilir olup olmamasıyla ilgili olarak üç  net kriteri var. ankara, ağır silahların tümüyle alandan çekilmesini, bm  gözlemcilerinin bu durumu sahada  teyid etmesini ve barışçıl gösterilere müdahale edilmemesini talep ediyor.

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda bm’ye göre şu ana kadar en az 9 bin kişi öldü. muhalif gruplar ise bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;