Kürt sorunu
Erdoğan'dan yargıya 'asker' eleştirisi
TSK'ya yönelik tutuklamaların ve uzayan dava süreçlerinin yarattığı rahatsızlığı dile getiren Başbakan, İmralı ile yapılan görüşmelerin kişilere bağımlı olmadığının da altını çizdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Komutan kalmadı'
Açıklamalar 'dikkatli yapılmalı'
Kabine yorumu

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, üst rütbeli askerlerin tutuklu olduğu davalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, yargı sürecinin uzamasından şikayet ederek, ordu bünyesinde faaliyetlerin aksadığını ve morallerin olumsuz etkilendiğini söyledi.
cuma akşamı, kanal 24 televizyonuna konuk olan erdoğan, tsk'ya yönelik yoğun tutuklamalara ve uzayan dava süreçlerine atıfta bulunarak, mevcut durumun devam ettirilemeyeceğini ifade ederek, "bizim neredeyse donanmaya gönderecek komutanımız kalmadı, böyle şey olmaz" dedi.
davaların ve tutuklulukların uzamasının türk silahlı kuvvetleri (tsk) bünyesinde olumsuz etki yarattığına dikkat çeken erdoğan, “şu anda içerde 400'e yakın emekli, muvazzaf subay, astsubayımız var. bunların hemen hemen ağırlıklı kısmı tutuklu. bu arada da yine mağdur veya şüpheli şeklinde zaman zaman çağrılanlar oluyor. tabii bazılarında bir ara ajan meselesi ortaya çıktı biliyorsunuz. hele hele bana göre de çok daha ağır olanı örgüt kurmaktan, örgüt elemanı olmaktan... böyle bir şeyin delili kesinse ver hükmünü işi bitir” diye konuştu.
başbakan, kesin hükmün olmadığı durumlarda ‘yüzlerce subay ve astsubayın örgüt elemanı veya örgüt kurucusu olarak’ yargılandığına vurgu yaparak, “hele hele genelkurmay başkanı'nı kalkıp da bu şekilde değerlendirirsen burası gerçekten silahlı kuvvetlerin kendi içindeki bütün moral değerlerini altüst eder. o zaman terörle nasıl mücadele edecek bu insanlar” değerlendirmesinde bulundu.
deniz kuvvetleri komutanlığı'nda fırkateynlere ve gemilere gönderilecek neredeyse hiç subay kalmadığını dile getiren başbakan, cezaevlerindeki hastalar konusunda çalışmalar yapıldığını, cumhurbaşkanı abdullah gül'e konunun bir yasa ile çözülmesi gerektiğini ilettiğini kaydetti.
türk'ün imralı ziyareti
erdoğan, imralı adası’nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını çekmekte olan pkk lideri abdullah öcalan ile milli istihbarat teşkilatı üyeleri üzerinden başlatılan görüşme sürecine de değindi.
''siz engellemişsiniz gibi bir kanaat var. (bdp destekli bağımsız milletvekili) ahmet türk yeniden gidecekti'' şeklinde bir ifade üzerine erdoğan, ''bu işin belli bir süresi söz konusu değil. bu konuda bizler istişaremizi yapıyoruz. ne zaman gidilmesi gerekirse bu konuda gerek milli istihbarat teşkilatımız, gerekse adalet bakanlığımız bu konuda işi karara bağlar” dedi.
'türk’ün diyarbakır konuşmasında kullandığı ifadeler yüzünden gidemediği şeklinde bir his oluştuğu' yorumu üzerine erdoğan, “burada dikkatli olun, dikkat edin. ben bir başbakan olarak dikkat ediyorsam, sen de dikkat edeceksin. sen dikkat etmezsen, bu takımı sadece o mu temsil ediyor veya etme kabiliyetine sahip. başka içlerinde birileri yok mu? başkaları olur. onun yerine o gider'' diye konuştu.
türkiye, imralı adası'nda hapiste bulunan öcalan ile milli istihbarat teşkilatı (mit) yetkilileri arasında sürdürülen görüşmeler nedeniyle hassas bir dönemden geçiyor.
bir diğer kürt kökenli milletvekili ayla akat ile öcalan ile görüşen ilk heyette bulunan türk, fransa’nın başkenti paris’te öldürülen üç pkk’lının diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreninde, "barış diyen başbakanınız bugün kürt halkına bombalar yağdırıyor. artık görün bu gerçeği, bilin" şeklinde konuşmuş ve hükümet kanadından eleştiri almıştı.
erdoğan, "seni adaya görüşmeye ben gönderdim, dönüp de zehir zemberek açıklama yaparsan olmaz. kürt kardeşlerime bu başbakan bomba yağdırıyor dersen olmaz” demişti.
pkk, türkiye, ab ve abd'nin 'terör örgütü' listesinde bulunuyor. örgüt ve ordu birlikleri arasında 1984'den bu yana süren çatışmalarda, altı bini asker olmak üzere 40 binden fazla insan hayatını kaybetti.
kabine'deki değişiklikler
kabinede yapılan değişikler hakkında da açıklamalarda bulunan erdoğan, "olumsuz bir yaklaşım tarzı olarak değerlendirilmemeli, bakanlıklar kalıcı değil geçicidir" dedi.
''kabineler göreve başladığından sonra ilanihaye görev yapar diye bir kayıt yok" diyen erdoğan, "süreç içerisinde gerçekten zaman zaman bir meslekte bakıyorsunuz zayıflama oluyor, bir performans düşüşü oluyor. zaman zaman bakıyorsunuz toplumla olan ilişkilerde bazı sıkıntılar yaşıyoruz. tabii bizim de gerçekten sorumluluk mevkiinde olan bir başbakan olarak, kabinede eğer değişimi gerektiren bir şeyi yakalıyorsanız, sevk-i idareci olarak da bunu yapmak zorundasınız. bu hiçbir zaman arkadaşlarımdan farklı noktada, allah göstermesin, olumsuz yaklaşım tarzı olarak değerlendirilmemeli. onlar ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koydular” şeklinde bir yorumda bulundu.
hafta içinde açıklanan bir kararla bakanlar kurulu bünyesindeki sağlık, içişleri, eğitim ile kültür ve turizm bakanları değişmişti.
ab süreci
başbakan erdoğan, katıldığı programda ab süreci, ve 'şangay beşlisi' için rusya devlet başkanı vladimir putin'e yaptığı teklif hakkında da açıklamalarda bulunarak ab'yi eleştirdi. erdoğan, putin'e yaptığı teklifle 'şangay beşlisi'ne alınmaları halinde türkiye'nin ab sürecini bitireceğini açıkladı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar