2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Erdoğan'ın reklam filmi yasaklandı

Yüksek Seçim Kurulu, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimindeki adaylığı ile ilgili reklam filmini "dini duyguları istismar ettiği" gerekçesiyle yasakladı. Söz konusu reklam filminde ezan sesi, seccade, dua eden kadın görüntüleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı forsu da kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı forsunun da yer aldığı reklam filmiyle ilgili karar oyçokluğuyla alındı. [Fotoğraf: YouTube]

milliyetçi hareket partisi'nin (mhp) yüksek seçim kurulu (ysk) temsilcisi avukat kürşat ergün reklam filminin yasaklanmasını talep etti. ysk bu talebi görüşmek üzere toplandı. ysk heyeti filmde kullanılan "ezan sesi, seccade ve dua eden kadın görüntüsü"nün dini duyguları istismar ettiği için yasaklanması gerektiğine karar verdi. 

kurulun 4 üyeye karşı 6 üyenin oyuyla aldığı kararda, reklamda kullanılan ezan sesi, dua ve seccadenin seçimlerin temel hükümleri hakkındaki kanun ile siyasi partilerin kanunu'na aykırı olduğuna hükmedildi.

bu kanunlardaki ilgili maddeler, "propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır" ve "siyasi partiler, devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar." hükümlerini içeriyor. 

ysk kararı, radyo televizyon ve üst kurulu'na (rtük) da tebliğ edilecek.

yasaklanan reklam filminde, cumhurbaşkanlığı forsu da kullanılıyordu.

'gün içinde uygulamaya konulmasını bekliyoruz'

ysk'ya başvuran kürşat ergün, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, kısa kararın rtük'e tebliğ edilmesinin ardından reklamın yayınlarına son verileceğini söyledi. 

kararı aa muhabirine değerlendiren ak parti'nin ysk temsilcisi şeref malkoç, kurul'un aldığı kararın yanlış olduğunu söyledi. malkoç, kanunda, "propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır" denildiğini hatırlatan malkoç, bu yasağın basılı ilanlar ve diğer basılı materyaller için geçerli olacağını, görüntünün buna dahil olmadığını savundu. 

şeref malkoç, "ysk, dua, seccade ve ezan sesini dini ibare sayarak yasakladı. bu mantıkla karar verilirse yarın başörtüsü de sakal da dini sembol sayılır ve yasaklanır. bunlar eski türkiye'nin alışkanlıkları. ysk bu anlayışla devam ederse ileride çok yanlış, hatalı kararlara yol açar" değerlendirmesinde bulundu.

ysk yerel seçim reklamını da yasaklamıştı

ak parti'nin 30 mart yerel seçimler için hazırladığı reklam filmi de türk bayrağı kullanıldığı için yine ysk tarafından yasaklanmıştı. ak parti bayrak sahnesini değiştirdikten sonra reklam filmi yeniden yayınlanmaya başlamıştı. 

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;