Afrika

Eş Şebab intihar saldırısını üstlendi

Örgüt, Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlenen ve ikisi milletvekili 17 kişinin öldüğü saldırıyı düzenlediğini duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Önce ateş açıldı

'Ölen istihbaratçı yok'

Hague ziyaret etmişti

Eş Şebab, Batı destekli geçiş hükümetine karşı başkent Mogadişu'da yeniden güç kazanıyor. [Reuters]

somali'nin başkenti mogadişu'da çarşamba günü bir araçla düzenlenen ve iki milletvekilinin de öldüğü saldırıyı eş şebab örgütü üstlendi. 

örgüt, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, saldırı sonucu en az 17 kişinin öldüğünü, 37 kişinin yaralandığını bildirdi. polis yetkililerine göre ise yaralı sayısı 34. 
 
hükümet ise eş şebab'ın, ölenler arasında 'meclisin önde gelen milletvekilleri' ve istihbarat yetkilileri bulunduğu iddiasını yalanladı. 
 
saldırganın önce hedef aldığı kişilerin bulunduğu restorana ateş açtığı daha sonra de kullandığı aracı havaya uçurduğu belirtiliyor. intihar saldırısının düzenlendiği ve üst düzey yetkililerle bürokratların sık sık gittikleri restoran, geçmişte de çeşitli saldırılara sahne olmuştu.
 

Eş Şebab’ın kökeni

örgüt, 2006 yılına kadar somali’nin merkezi ve güneyinin büyük kısmını kontrol eden islam  mahkemesi birliği'nin bir koluydu. grubun, etiyopya birlikleri tarafından bm destekli geçiş hükümetine yardım amacıyla yenilgiye uğratılması sonrası, eş şebab ve hizbul islam gibi, yine hükümet karşıtı islamcı gruplar kurulmuştu. ancak bu gruplar, gerilla savaşını tercih ediyor. 

eş şebab yeniden güçleniyor

geçen yıl bölgedeki faaliyet alanı daralan eş şebab örgütü, batı destekli geçiş hükümetine karşı başkent mogadişu'da yeniden güç kazanıyor. kenya'nın başkenti nairobi'den bildiren al jazeera muhabiri nazanine moshiri, eş şebab'ın düzenlediği son saldırıların, hükümetin başkentte güçlenme çabalarını engelleyici nitelikte olduğunu aktardı.

ingiltere dışişleri bakanı william hague geçen hafta somali'yi ziyaret etmiş ve devlet başkanı şerif şeyh ahmed ile bir araya gelmişti. hague, somali için bir büyükelçi atadıklarını açıklamış ancak güvenlik koşulları düzelmeden mogadişu'da elçilik açmayacaklarını söylemişti.  

bitmeyen iç savaş

yaklaşık 20 yıldır süren iç savaş, somali'yi dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birine getirmiş durumda. yardım görevlilerine en çok ihtiyaç duyan ülkelerden somali, aynı zamanda bu kişiler için büyük tehlike teşkil ediyor.

eş şebab, 2011 kasım'ında birleşmiş milletler (bm) ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarına ait kurumların ofislerine saldırarak, 16 kurumun merkezlerini kapatmasını istemişti. ancak, aralarında uluslararası kızılhaç örgütü ve sınır tanımayan doktorlar’ın da  bulunduğu az sayıda yardım kuruluşu somali'deki faaliyetlerini sürdürmeye devam etmişti.

komşular da destek veriyor

somali'ye komşu ülkelerin orduları da eş şebab ile mücadele etmeye çalışıyor. 

kenya birlikleri, ekim ayında güneyden somali topraklarına girerek eş şebab’a karşı operasyon başlatmış, etiyopya ordu birlikleri ise kasım ayında güney ve batıdan somali’ye girerek operasyon yürütmüştü. kenya güğçleri, eş şebab'a yönelik son operasyonlarında 13 örgüt üyesini öldürmüştü.

afrika birliği’nin somali’de, batı destekli zayıf hükümeti desteklemek amacıyla 10 bin kadar askeri bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;