Afrika
Eş Şebab'dan Kızılhaç'a yasak
Somali'de geniş bir bölgeyi kontrol eden silahlı örgüt, uluslararası yardım kuruluşunun ülkedeki faaliyetlerini durdurmasını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Son örgütlerden biriydi
Twitter'dan açıklama
Gazeteci öldürüldü

afrika ülkesi somali’de faaliyet gösteren, el kaide destekli eş şebab grubu, uluslararası kızıl haç komitesi’nden ülkedeki acil yardım operasyonlarına son vermesini talep etti.
silahlı grup, pazartesi günü yaptığı açıklamada, kızılhaç komitesi’nin kontratını tamamen sona erdirdiğini belirterek, organizasyonun dağıttığı gıda yardımlarının zamanı geçmiş olduğunu öne sürdü. grup, eş şebab’ın, gıda dağıtımına engel olduğu iddialarını da yalanladı.
eş şebab, somali’nin merkezi ve güneyinde bulunan geniş bölgeleri kontrol altında tutuyor. bu bölge birleşmiş milletler’e (bm) göre dünyanın önde gelen kriz bölgelerinden. örgüt, bölgede 250 bin kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. somali, 2010 yılından beri kuraklıkla da mücadele ediyor.
kızılhaç, ocak ayı başında eş şebab ve diğer yerel silahlı örgütlerin baskısı nedeniyle güney ve merkez bölgelerde 1,1 milyon kişiye yapılan yardımı durdurmuştu. kızılhaç, gıda yardımının yanı sıra çiftçilere tohum da dağıtıyordu. baskılara rağmen kızılhaç, ülkede sağlık ve temiz içme suyu yardımlarını sürdürmeye çalışıyordu.
eş şebab twitter üzerinden yaptığı açıklamada kızılhaç’ın yardımlarının yüzde 70’inin insan tüketimine zararlı olduğunu ileri sürdü.
gazeteci öldürüldü
öte yandan uluslararası af örgütü, somalili yetkililere çağrı yapılarak başkent mogadişu’da öldürülen gazetecinin katillerinin yargılanmasını istedi.
şabel medya’nın başkanı hasan osman abdi, pazar akşamı vadari bölgesindeki evinin önünde silahlı kişilerce vurularak öldürülmüştü.
ülkede ‘fantastik hasan’ ismiyle tanınan basın çalışanı son altı haftada öldürülen ikinci gazeteci oldu. somalili yetkililer ise gazetecinin ölümünün soruşturulduğunu söylüyor.
dünyanın en tehlikeli ülkesi
somali’de yaklaşık 20 yıldır süren iç savaş, ülkeyi dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri haline getirmiş durumda. yeryüzünde yardım görevlilerine en çok ihtiyaç duyan bölgelerden biri olan somali, aynı zamanda bu kişiler için büyük tehlike teşkil ediyor.
ingiltere’nin başkenti londra, şubat ayında bm ve afrika birliği gibi kurumların ve 40 kadar hükümetin katılımıyla bir somali zirvesine ev sahipliği yapacak.
eş şebab, kasım 2011’de bm ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarına ait kurumların ofislerine saldırarak, 16 kurumun merkezlerini kapatmasını istemişti.
ancak, kızılhaç ve sınır tanımayan doktorlar’ın da aralarında bulunduğu çok az sayıda yardım kuruluşu faaliyetlerini sürdürebilmişti.
komşu ülkelerin orduları da eş şebab ile mücadele etmeye çalışıyor. kenya ordu askerleri, ekim ayında güneyden somali topraklarına girerek eş şebab’a karşı operasyon başlatmış, etiyopya ordu birlikleri ise kasım ayında güney ve batıdan somali’ye girerek operasyon yürütmüştü.
afrika birliği’nin ise somali’de batı destekli zayıf hükümeti desteklemek amacıyla 10 bin kadar askeri bulunuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar