Ortadoğu

Esad: Savaş kaderimizi belirleyecek

İki hafta süren sessizliğini bozarak açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı, halkın geleceğinin süren savaşa bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Orduya övgü

200 bin kişi kaçtı

Muhalefet bölünüyor

Halep'te kalan siviller temel ihtiyaçlarını elde etmekte zorlanıyor. [AFP]

suriye devlet başkanı beşar esad, halkın ve ülkenin kaderini belirleyecek bir savaşla karşı karşıya olduklarını belirterek, orduyu ‘terörist’ düşmana karşı gösterdiği mücadeleden ötürü kutladı. esad, ordunun, suriye’nin değerlerini korumakta ne kadar kararlı olduğunu gösterdiğini söyledi. 

şam’da üst düzey dört yetkilinin öldürüldüğü saldırının ardından, yaklaşık iki haftadır kamuoyunun karşısına çıkmayan veya medyada yer almayan esad son açıklamalarını yazılı olarak yaptı. 
 
suriye dışişleri bakanı velid muallim de geçtiğimiz günlerde, hükümetinin bölgedeki en önemli müttefiklerden iran’a yaptığı ziyaret sırasında, isyancıların kısa süre içerisinde halep’te yenilgiye uğratılacağını söylemişti.
 
suriye’de silahlı isyan iç savaşa dönüşürken, ülkedeki çatışmaların son 17 ayın en şiddetlisi olduğu belirtiliyor.
 
muhalifler daha önce hama, hums ve idlib gibi kentlerde ve kırsal kesimde direniş gösterirken, son iki haftadır çatışmaları şam ve halep gibi büyük kentlere taşımayı başarmıştı. 
 
halep'te bombardıman
 
özellikle suriye'nin ikinci büyük kenti ve ticaret merkezi olan halep'teki bu çatışmalar hız kesmiyor. cumartesi günü başlattığı geniş çaplı kara operasyonuyla kente giren ordu birlikleri isyancıların konuşlandığı semtleri ele geçirerek halep’in kontrolünü tamamen sağlamaya çalışıyor. ağır silahlar ve zırhlı araçlara rağmen isyancıları kentten atamayan ordu salı günü bir kez daha hava kuvvetlerini devreye soktu. 
 
helikopterlerin ateş altına tuttuğu bölgelerden siyah dumanlar yükselirken, mig tipi savaş jetleri de düzenledikleri sortilerle bomba yağdırdı. tanklar da operasyonda ön sıralarda yer alarak sokakları ve muhaliflerin bulunduğu binaları bombaladı. suriye’nin sanayi ve ticaret merkezi olan kentte patlama sesleri sabaha kadar sürdü.
 
ağır operasyonlara rağmen muhalif özgür suriye ordusu (öso) kentin yarısının kontrolünün kendilerinde olduğunu ve pek çok bölgede güvenlik güçlerini çekilmeye zorladıklarını iddia ediyor. isyancılar daha önce de şam yönetiminin kentin büyük çoğunluğunun kontrol altında olduğuna dair açıklamalarını yalanlamıştı.
 
siviller zor durumda
 
halep’in sokakları tam anlamıyla şiddetli bir savaşın izlerini taşıyor. hemen her sokakta yanmış araçlara rastlanırken, binlerce sivil evlerini terk ederek güvenli bölgelere kaçtı. bm’nin verilerine göre halep’ten kaçanların sayısını 200 binden fazla. 
 
geride kalanlarsa çatışmaların ortasında, temel ihtiyaçlarında yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor. ekmek alabilmek için uzun kuyruklar oluşurken, kentin çoğunluğunda su ve elektrik sıkıntısı var. sokaklar hayalet şehri andırırken, siviller her an bir bomba düşme ihtimaline karşı dışarı çıkmıyor. 
 
 
ambulanslar arka arkaya yaralı taşırken, hastaneler de neredeyse yer kalmadığı belirtiliyor. suriye askerlerinin ambulanslara bile ateş açtığını iddia edilirken, yaralılar zaman zaman silahlı isyancıların korumasında acil servislere yetiştirilmeye çalışılıyor.  
 
yeni bir muhalif oluşum
 
öte yandan muhalifler halep’te direnmeye çalışırken, suriye muhalefeti de giderek bölünüyor. bugüne kadar güçlü bir dayanışma sergilememekle eleştirilen muhalifler, bu kez mısır’ın başkenti kahire’de 'suriye devrimi mütevelli heyeti' adıyla yeni oluşum kurdu ve şam karşıtı herkesi çatısı altında toplanmaya çağırdı. 
 
yeni oluşumun başkanlığını suriye muhalefetinin sembol isimlerinden haytam melih yapacak. melih, düzenlediği basın toplantısında, suriye için yeni bir geçici hükümet kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. 
 
yeni oluşum kuzeyde kürtlerin özerklik adımına ise soğuk bakıyor. melih,  'kürtlerin hiçbir ayrıcalığı yok. suriye'de hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur" dedi. öso'yu desteklediklerini dile getiren melih, suriye'de demokratik ve temiz yeni bir dönem arzu ettiklerinin altını çizdi. 
 
suriye'nin siyasi muhalefeti bugüne kadar daha çok suriye ulusal konseyi ile yerel koordinasyon komiteleri adlı iki oluşumun çevresinde toplanıyordu.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;