Ortadoğu

Esad, yeni başbakanı atadı

Eski tarım bakanı Riyad Hicab'ın önümüzdeki günlerde kabineyi belirlemesi beklenirken, ülkeden ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

7 Mayıs'ta seçim yapıldı

Ölümler sürüyor

Türkiye'ye geçiş zorlaştı

Aktivistlere göre ordunun operasyon düzenlediği birçok kentte halk kitleler halinde kaçıyor. [AFP]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

suriye’nin el ahbariye televizyonuna göre devlet başkanı beşar esad, eski tarım bakanı riyad hicab’ı başbakan olarak atadı.  

hicab,  geçen yıl şubat ayında başlayan esad karşıtı halk ayaklanmasının ardından nisan ayında göreve atanan adil sefer’in yerine geçerek hükümeti kuracak.

hicab, suriye rejimi karşıtı protesto hareketlerinin başlamasından bir ay sonra nisan 2011’de hükümetini kuran adil sefer’in halefi oldu.

esad’ın baas partisi üyesi hicab’ı ataması muhalefet çevrelerince değişim taleplerini görmezlikten gelmesi olarak görüldü.

sefer hükümetinde tarım bakanı olan hicab, 1966 deyr ez zor doğumlu ve doktorasını tarım mühendisliği alanında yapmış.

2004 ile 2008 yılları arasında baas partisinin deyr ez zor şubesi genel sekreterliğini yürüttü, 2008’den 2011’e şubatına kadar kuneytara valisi ve 2011’de tarım bakanı olana kadar lazkiye valisi oldu. evli ve dört çocuk babası.

suriye’de 7 mayıs’ta halk genel seçimler için sandık başına gitmişti, 250 üyeli meclis için 7 bin 195 aday yarışmıştı.  

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda bm’ye göre şu ana kadar en az 10 bin kişi öldü. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

esad’ın bm-arap birliği suriye özel temsilcisi  kofi annan’ın barış planını kabul ederek ateşkesi uygulamaya başlamasını  ardından ülkede şiddet olayları devam ediyor.

'yedinci maddeye' destek

washington ‘gerektiği taktirde’ suriye’ye karşı yedinci madde altında güvenlik konsey’inde harekete geçilmesini güçlü şekilde destekleyeceğini vurguladı.

abd hazine baknaı timothy geithner çarşamba günü yaptığı açıklamada, sorumluluk hisseden tüm ülkelerin yakında suriye'ye karşı atılacak uygun adımlara destek vereceğinden umutlu olduğunu kaydetti.

cumartesi günü katar'ın başkenti doha'da bir araya gelen arap birliği bakanları, şam rejimine karşı bm güvenlik konseyi'nin yedinci maddeyi harekete geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

yedinci madde, uluslararası barışın tehdit altında olması halinde askeri güç kullanılması için bm güvenlik konseyi'ne yetki veriyor.

ölümler sürüyor

suriye insan hakları izleme örgütü, ülkenin çeşitli kentlerinde muhaliflere karşı düzenlenen operasyonlarda ölü sayısının 37'ye yükseldiğini duyurdu.

londra merkezli örgüt, uzun zamandan beri operasyonların hedefi olan ve birçok semti harabe haline gelen hums'ta 11, iki günden bu yana yoğun operasyonların düzenlendiği idlib ve lazkiye'de sekizer, iç kesimlerde yer alan hama'da dört, halep'te üç, dera kentinde iki ve şam banliyölerinde bir kişinin öldüğünü kaydetti.

muhalif organizasyonlardan suriye genel devrim konseyi ise dera'nin tafas ilçesinde silahlı muhalifler ve ordu arasında sert çatışmalar yaşandığını, halep’in azez ilçesinde ordunun hava ve karadan düzenlediği operasyonlarda halkın kitleler halinde ilçeyi terk ettiğini duyurdu.

halep'in farklı bölgelerinde 10'dan fazla patlamanın meydana geldiğini aktaran konsey, hama'nın taybet el imam ilçesinde yoğun silah seslerinin yükseldiğini ve tüm kesimlerde elektriklerin kesik olduğunu açıkladı.

sınırda can pazarı

genel devrim konseyi, türkiye-suriye sınır kapısı öncüpınar yakınlarında da şiddetli çatışmaların yaşandığını kaydetti. konseye göre kilis'teki suriyelilerin kaldığı kamplara ulaşmak isteyenler, yoğun ateşten dolayı zorlanıyor.

yerel aktivistlerden ebu şahin, son dönmede rejimin operasyonlarını, muhaliflerin yoğun olduğu yerlerde yoğunlaştırdığını ve bm gözlemcilerinin ülkeye gelmeden önceki gibi ölü sayısının arttığını söyledi.

yeni muhalif grup

hafta başında istanbul’da kuruluşunu ilan eden suriye devrimciler cephesi adlı muhalif yapılanmayla ilgili olarak suriye’de esad rejimine karşı çarpışan özgür suriye ordusu (öso), ilkesel anlaşmaya vardıklarını belirtti. öso askeri konsey başkanı  mustafa eş şeyh, al jazeera’ye yaptığı açıklamada silahlı muhalefetin bölünmesinden endişe ettiğini de sözlerine ekledi. şeyh, bütün silahlı grupların siyasi gündemlerinden uzaklaşarak ulusal vizyon çerçevesinde esad rejimine karşı mücadele etmelerini istedi.  

yardım kuruluşlarına izin 

son olarak suriye hükümeti, insanı yardım kuruluşu çalışanlarının ülkeye girmesine izin verme kararı almıştı. böylece, ülkede isyanın başladığı 15 mart 2011 tarihinden bu yana uluslararası kızılhaç örgütü çalışanları dışında ilk kez insani yardım görevlileri suriye'ye giriş izni almış oldu.

salı günü alınan karar uyarınca, dokuz bm kuruluşu ile yedi uluslararası sivil toplum kuruluşu çalışanları, şiddetin yoğun olduğu dört önemli kentte (hums, dera, idlib ve deyr ez zor) görev yapacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;