İsrail

Etiyopyalı Yahudiler İsrail'de polisle çatıştı

İsrail'deki Etiyopyalı Yahudilere karşı ırkçı uygulamaları protesto eden binlerce kişi, Kudüs sokaklarında polisle çatıştı.

Konular: Ortadoğu
Kudüs'te gösteri yapan Etiyopyalı Yahudilere, İsrail polisi gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. [Fotoğraf-AA]

etiyopya asıllı bir israil askerinin, polis tarafından dövülme videosunun ortaya çıkmasının ardından israil'de tansiyon yükseldi.

polisin ırkçı uygulamalarını protesto eden binlerce etiyopya asıllı yahudi, dün akşam saatlerinde doğu kudüs’teki israil emniyet müdürlüğü önünde toplandı. sloganlar eşliğinde batı kudüs’e doğru yürüyüşe geçen protestocular, israil başbakanı binyamin netanyahu’nun evine gitmek istedi.

israil güçlerinin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve toma’larla kalabalığa müdahale etmesi üzerine çatışma çıktı. protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık verdiği olaylarda iki polis yaralandı.

“kudüs baltimore gibi olacak”

kudüs’ün ana yollarını trafiğe kapatan göstericiler, “kudüs baltimore gibi olacak”, “irkçılığa ve ayrımcılığa hayır”, "apartheid rejimine hayır" ve “artık söz değil eylem istiyoruz” şeklinde sloganlar attı.

gösteriye müdahale eden israil polisinin, protestocuları dağıtmakta güçlük çektiği gözlendi.

israil atlı polisleri göstericilere müdahale ederken zor anlar yaşayarak geri çekilmek zorunda kaldı. bu arada bazı göstericilerin hafif yaralandıkları görüldü.

olay yerine gelen kudüs belediye başkanı nir barakat, kalabalığın arasına oturarak göstericileri ikna etmeye çalıştı. bir anda yüzlerce protestocunun etrafını sarmasının ardından barakat, kalabalığın arasında sıkışarak zor anlar yaşadı.

kudüs sokaklarında gerginlik sürüyor

etiyopya asıllı yahudiler eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ederken, kudüs sokaklarında gerginlik sürüyor. göstericiler çöp tenekeleriyle barikatlar kurarak bazı yolları kapattı. toma ve polislerin önünde oturma eylemi yapan kalabalığı, israil emniyetine ait helikopterler de havadan aralıksız olarak izliyor.

etiyopya asıllı yahudi tiyon mosin, israil'deki tüm kurumlarda ve halk arasında afrika asıllı yahudilere karşı ırkçı bir ayrımcılık bulunduğunu söyledi.

"israil polisi tarafından etiyopyalı yahudilere sürekli şiddet uygulanıyor" diyen mosin, "iki gün önce ortaya çıkan polisin dayak atma görüntüleri ilk değil. bize karşı yapılan diğer bir çok ihlal kamuoyundan gizli kalıyor. bütün bunlara artık bir dur demek için buradayız" ifadelerini kullandı.

netanyahu'dan "sağduyu" açıklaması

israil başbakanı binyamin netanyahu, etiyopya asıllı israil askerlerinin polis tarafından dövülmesini kınadı.

göstericilere de sükunet çağrısında bulunan netanyahu, "etiyopyalı askeri dövenler adalet karşısına çıkarılacaktır ancak kimsenin kendini kanun yerine koyması lazım. etiyopya asıllı yahudiler bizim için saygıdeğerdir ve israil onların topluma katılması için büyük çaba sarfediyor. gelecek hükümet de bunu yapmaya devam edecek" diye konuştu.

rivlin: şoku hala derin bir şekilde hissediyorum

dayak görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından etiyopya asıllı israil vatandaşı 80 öğrenci ile bir araya gelen cumhurbaşkanı rivlin, “bu görüntüleri izlerken yaşadığımız şoku hala derin bir şekilde hissediyoruz. bu videonun oluşturduğu kızgınlığın karşısında geriye yaslanıp oturamayız” dedi. 

rivlin, şunları kaydetti:

 “bu tarz olaylar birer uyarı sinyali işlevi görür ve kanun uygulayıcılarla toplumun farklı kesimlerindeki ilişkilere yönelik bir iç denetim imkanı sunar. emniyet müdürü ile de konuştuğum üzere şuna inanıyorum ki, polis, bir soruşturma yürüterek ve düzeltilmesi gerekenleri düzelterek, bir daha bu tür olayların yaşanmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;