2012 Eurovision Şarkı Yarışması

Eurovision'u boykot çağrısı

İzlanda, İrlanda ve Hollanda gibi ülkeler, Azerbaycan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle yarışmayı ekrana getirmeyebilir. Uluslararası örgütler de Aliyev'i eleştiriyor.

Konular: Kafkasya

Haberin Öne Çıkanları

Yeni bir rapor

'Tavrı değişmeli'

Tahliyelere tepki

Bakü'de yarışmanın düzenleneceği bölgedeki tahliyeler tepkilere neden oluyor. [AFP]

'Her şeyimi aldılar'

insan hakları izleme örgütü'nün 29 şubat'ta azerbaycan hakkında hazırladığı, 'her şeyimi aldılar' başlıklı raporunda, bakü’nun dört ayrı mahallesinde yasa dışı kamulaştırma yoluyla birçok ailenin zorla evlerinden tahliye edildiğini belgelendi. kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımların insanların eşylarını bile kurtarmaya fırsat bulamadan alelacele yapıldığı, hükümetin ev sahiplerine mülklerine karşılık adil bir tazminat vermediği belirtiliyor. 

azerbaycan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle ülkede mayıs ayında yapılacak eurovision şarkı yarışması boykot etme çağrıları yükseliyor.
 
başkent bakü’de şarkı yarışmasının düzenleneceği salonun çevresinde devam eden kentsel dönüşüm projesi kapsamında, çok sayıda ailenin zorla tahliye edilerek evlerinin kanunsuz bir şekilde yıkılması geçtiğimiz haftalarda insan hakları izleme örgütünün raporunda eleştiri konusu olmuştu.
 
azerbaycan hükümetini insan hakları ihlalleri konusunda hedef alan son rapor ise merkezi londra’da bulunan uluslararası af örgütü’nden geldi. 
 
raporda ülkedeki muhalif gösterilerin yasaklanması ve gazetecilerin tutuklanması konu edildi. örgütün avrupa ve orta asya sorumlularından john dalhuisen, ingiltere’de yayımlanan guardian gazetesine verdiği demeçte, bakü hükümetinin barışçıl muhalefete karşı takındığı bu tavırla kendisini insan haklarına saygılı bir demokrasi olarak temsil edemeyeceğini söyledi.
 
dalhuisen, eurovision gibi gösterişli uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmanın ülkedeki insan hakları ihlallerini örtemeyeceğini belirterek, hükümetin acilen bu tavrından dönmeye çağırdı.
 
yayın boykotu başlayabilir
 
42 ülkeden yaklaşık 125 milyon izleyiciyi ekran başına toplaması beklenen yarışma, azerbaycan hükümeti tarafından ülkenin tanıtımı açısından bulunmaz bir fırsat olarak görülüyor. zira geçen yıl almanya’da düzenlenen yarışmayı azeri müzik grubunun kazanması sonucu, 2012’deki organizasyonu düzenlemeye hak kazanan azerbaycan hükümeti vakit kaybetmeden kolları sıvamış ve hazırlıklara başlamıştı.
 
ilk kez böylesi bir etkinlik düzenleyecek ilham aliyev yönetiminin, bu uğurda her türlü insan haklarına aykırı uygulamayı hayata geçirdiği ifade ediliyor.
 
ancak ülkenin reklamı için hükümette oluşan büyük beklentiye karşın, izlandalı yayın kuruluşu eleştiriler nedeniyle yarışmayı boykot etmeyi tartışıyor. benzer boykot çağrıları irlanda ve hollanda’da yapılıyor. azerbaycan’la zaten yıllardır kötü ilişkiler içinde olan komşu ülke ermenistan geçtiğimiz günlerde yarışmaya katılmayacağını duyurmuştu.
 
azerbaycan ise yarışmayı organize den avrupa yayıncılar birliği’ne, yarışmacıların ve ziyaretçilerin güvenliği ve her hangi bir sansüre uğramayacakları konusunda garanti veriyor.
 
organizasyon yetkilileri daha önce bir çok kez yaptıkları açıklamada, azerbaycan’ı hedef alan eleştiriler hakkında yorumda bulunmaktan kaçınarak, eurovision’un siyasi bir tarafı olmadığını belirtmiş, ancak ülkeleri ve farklı toplumları ortak bir anlayış etrafında bir araya getirme gücü olduğunu vurgulamıştı.
 
ülkede tepkilere neden olan olayların son örneği geçen hafta bir barışçıl bir protesto gösterisinde yaşanmış, gözaltına alınan dört gencin polis merkezinde işkenceye maruz kaldığı öne sürülmüştü.
 
kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;