Bilim-Teknoloji

'Facebook kişi başı 537 dolar ödesin'

Avusturyalı bir aktivist, Avrupa veri koruma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Facebook'a grup davası açtı. Aktivist, kullanıcı başına 537 dolar tazminat talep ediyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Facebook'un başı mahremiyet tartışmalarından bir türlü kurtulamıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

avusturyalı aktivist max schrems, abd ve kanada dışındaki tüm facebook kullanılarının katılabileceği bir grup davası açtı. fbclaim.com sitesinde kampanya başlatan schrems, dublin merkezi üzerinden facebook kullanım şartlarını kabul ederek siteye üye olan herkesin davaya müdahil olabileceğini belirtti. siteye açıldığı ilk saat içinde 100 kişi üye oldu.

ars technica sitesinde yer alan bilgiye göre, schrems yedi başlık altında facebook'a suçlamada bulunurken, kullanıcı başına 537 dolar tazminat talep etti. söz konusu suçlamalar ise şu şekilde:

- veri kullanımı aşamasında kullanıcıların 'etkin rızasını' almamak,

- yasadışı veri kullanım politikası izlemek,

- facebook dışındaki çevrimiçi kullanıcıları 'beğen' tuşu aracılığıyla takip etmek,

- kullanıcıları denetlemek için büyük veri'den yararlanmak,

- yaklaşık iki yıl önce sözü verilen grafik araması hizmetini halen hayata sokmamak,

- kullanıcı verilerini izinsiz olarak üçüncü parti uygulamalarla paylaşmak,

- nsa (abd ulusal güvenlik dairesi) casusluk programı prism'e bilgi sağlamak.

viyana'daki ticaret mahkemesi'ne başvuran schrems, davayı irlanda'da açmak istese de yerel yetkilileri harekete geçiremediğini belirtti. facebook irlanda ise yasal düzenlemeler konusunda california eyaletine bağlı olduğu için kararın abd yasaları altında verilmesi bekleniyor.

facebook'a geri adım attırdı

schrems, facebook'a karşı mahremiyet konusundaki mücadelesine 2010 yılında başladı. facebook'tan o yıl kendisi hakkında toplanan tüm bilgileri talep eden schrems'e, isteğine karşılık 1200 sayfalık dosya gönderildi.

schrems, facebook politikaları ve uygulamalarında usulsüzlük olduğunu öne sürerek, avrupa birliği (ab) veri koruma yasası altında değişiklik talep etti. talebi üzerine facebook yüz tanına uygulamasını kaldırdı ve tüm kullanıcıların 'fazla bilgilerini' sildiğini belirtti.

wired uk'e konuşan schrems, facebook irlanda'nın gerekli cezaların uygulanması konusunda gerekli adımları atmadığını belirterek, "üç yıldır süren davada kesin sonuç yok. sürekli 'gelecek ay' veya 'yakında' diyerek oyalıyorlar" ifadesini kullandı.

facebook irlanda'nın 'ab üyesi gibi değil, rusya gibi davranıyor' yorumunda bulunan schrems, şikayetlerin dikkate alınmadığını söyledi. facebook'tan kullanıcıların rızası dahilinde hareket etmesini ve 'temiz, açık bilgi sunmasını' isteyen schrems, 10 bin üyeye ulaşması ve davayı kazanması halinde 5 milyon euro tazminat elde edecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;