Amerika
FARC'tan geçici ateşkes
Bogota yönetimiyle ikinci tur barış görüşmeleri için Küba'da masaya oturan Kolombiyalı gerillalar, iki ay süreyle silahlı eylemlerini bırakma sözü verdi.
Haberin Öne Çıkanları
Beş maddeli ajanda
Dört gün gecikme
Bogota umutlu

kolombiya'da hükümet ve silahlı devrimci güçleri (farc) arasındaki barış görüşmeleri için delegeler küba’nın başkenti havana’da bir araya geldi.
ilk turu norveç'in başlenti oslo'da yapılan müzakerelerin ikinci ayağının açılışında farc, salı gününden başlayarak 20 ocak'a kadar geçerli olacak tek taraflı atekes ilan etti.
farc adına başmüzakerecilik görevini yürüten ivan marquez, iki ay boyunca gerillaların askeri hedeflere ve askeri altyapıya yönelik herhangi bir eyleminin olmayacağını duyurdu.
marquez, geçici ateşkes kararının barış görüşmeleriyle oluşan olumlu havaya katkı sağlaması amacıyla alındığını vurguladı.
sivil temsilcilerin, görüşmelerde üstleneceği görev tartışma konusu olduğu için taraflar temaslarına dört gün gecikmeli başlıyor.
bogota 'kalıcı barış' istiyor
kolombiyalı delegasyonun lideri humberto de la calle, pazar günü bogota havaalanında yaptığı açıklamada, bu kez hedefin süreci kısa tutmak olduğunu belirtti ve görüşmelerin bu kez yıllar değil, yalnızca aylar süreceğini söyledi. calle, hükümetin kalıcı barış istediğinin altını çizdi.
görüşmelerin ilk ayağı norveç’in başkenti oslo’da gerçekleştrilmişti. bu görüşme, gerillalar ve bogota yönetimi arasında 10 yılın ardından gerçekleştirilen ilk doğrudan temas olmuştu.
tarafların 1999-2002 döneminde sürdürdükleri barış görüşmeleri ise başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 2002-2010 yılları arasında kolombiya devlet başkanı olan alvaro uribe, farc'la masaya oturmayı reddetmişti. oslo'da ilk turu başlayan son müzakerelerde ateşkes kararı ise alınmadı.
binlerce kişi öldü
uyuşturucu gelirleriyle ayakta kalan silahlı örgüt ile uzlaşı sağlanması için yapılan görüşmeler örgütün kurulduğu 1964 yılından bu yana hep başarısızlıkla sonuçlanmıştı. bu denemeler örgütün sivillere ve askeri hedeflere saldırma kapasitesini ise artırmıştı.
kolombiya’da hükümet güçleri ve farc’ın mücadelesi son 50 yılda binlerce kişinin ölümüne neden oldu. ancak farc örgütüyle varılacak barış, kolombiya’da şiddeti tamamen sona erdirmeye yetmiyor. zira uyuşturucu kaçakçılığı yapan çok sayıda çete ülke genelinde çatışma ve hesaplaşmalarla şiddet yaymaya devam ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar