Futbol

Fenerbahçe otobüsüne saldırı

Fenerbahçe takım otobüsü Rize'den Trabzon Havalimanı'na giderken saldırıya uğradı. Trabzonspor ve Çaykur Rizespor saldırıyı kınadı. Yaralanan şoföre müdahale eden hastanenin başhekimi "muhtemelen bir ateşli silah yaralaması" dedi.

Konular: Spor, Türkiye

maç sonrası istanbul'a dönmek için rize'den trabzon havalimanı'na giden fenerbahçe otobüsüne trabzon'un araklı ilçesi girişindeki viyadükte seyir halindeyken bir cisim isabet etti. olayda araç sürücüsü yaralandı. takım otobüsü teknik heyetin müdahalesiyle güçlükle durdurulabildi. şoför ufuk kıran'ın hayati tehlikesi bulunmuyor. 

güvenlik gerekçesiyle rize-trabzon sahil yolu bir süreliğine trafiğe kapandı. futbol takımı ve teknik ekip otobüsün içinde yaklaşık bir saat bekledi. fenerbahçe kafilesi gelen zırhlı araça bindi ve geniş güvenlik önlemleri alınarak trabzon havalimanı'na ulaştırıldı. istanbul sabiha gökçen havaalanı'na inen takım kafilesini fenerbahçe başkanı aziz yıldırım karşıladı. çok sayıda taraftar da havaalanında futbol takımına destek verdi.

süper lig'de cumartesi akşamı rize'de oynanan maçta fenerbahçe, çaykur rizespor'u 5-1 mağlup etmişti. 

trabzon valisi abdil celil öz,  "olay yerindeki ilk bulgular bir taşla müdahaleyi gösteriyordu. ancak daha sonra olay yeri inceleme ekibinin intikalinden sonra yapılan incelemede ve şoförün buraya gelip tomografiyle yapılan detaylı incelemesinden sonra kafasında bir metal parçasının bulunduğu, bunun bir çekirdek veya saçma olabileceği yönünde bir bulgu var. çok net bir şey söylemek erken ama bir tüfekle atılan bir tür mermi gibi gözüküyor. olayla ilgili farklı bölgelerde görgü tanıkları var. karşı şeritten bir araç veya karşı yoldan birileri tarafından olayın yapıldığına dair bulgular var" diye konuştu.

karadeniz teknik üniversitesi tıp fakültesi farabi hastanesi başhekimi prof. dr. teyfik özlü,  şoförün yüzünün sol tarafındaki kemikte bir kurşun giriş yerinin olduğunu belirtti. "onun altında da iç kemikte bir metal parçası görünüyor tomografide. dolayısıyla muhtemelen bir ateşli silah yaralaması olarak değerlendirildi. ağız içinden bir miktar metal parça da aldık" dedi.

fenerbahçe tv'den yapılan yayında ise otobüse pompalı tüfekle ateş edildiği ve yan camı delen saçmaların şoförü yaraladığı aktarıldı. saldırı ile ilgili görüntülerde direksiyonda ve koltukta kan izleri olduğu görüldü. otobüsün ön camında da büyük çatlaklar bulunuyor. 

Fenerbahçe taraftarları, takımlarını İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda karşıladı.
[[Fotoğraf: AA]]

uslu: hedef tüm takımı öldürmekti

olayla ilgili konuşan fenerbahçe basın sözcüsü mahmut uslu, "viyadükten geçiyoruz. otobüse saldırıyorlar. şoförü yaralıyorlar. amaçları belli; otobüs devrilsin, futbolcular ölsün. bu saldırı doğrudan şoförü öldürmeye yönelik. hedef tüm takımı öldürmekti" dedi. 

fenerbahçe idari menajeri hasan çetinkaya da başkan aziz yıldırım ile konuştuklarını, yıldırım'ın geniş güvenlik önlemleri alınmadan yola çıkmamalarını söylediğini aktardı.  

ekşioğlu: bu bir vahşet

fenerbahçe kulübü yönetim kurulu üyesi ilhan ekşioğlu, futbol takımlarını taşıyan otobüse yapılan saldırıyla ilgili olarak "bu bir vahşet, bu bir son nokta. taşı falan geçtik, silah var" dedi.

fbtv'ye açıklamada bulunan ekşioğlu, saldırı nedeniyle otobüs şoförünün yaralandığını belirterek, "öncelikle dualarımız şoför arkadaşlarımızla. inşallah hafif atlatır, oradan gelecek haberi bekliyoruz ama allah korudu hepimizi. söyleyebilecek hiçbir şey yok. bu bir vahşet. bunu körükleyenler ve kaşıyanlar utansın. bu bir vahşet, bu bir son nokta. otobüsü gördünüz. silah vardı, silahtan bahsediyoruz. taşı falan geçtik, silah var. söylenebilecek hiçbir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

‘trabzonlu böyle bir şey yapmaz’

trabzonspor kulübü başkan yardımcısı ve basın sözcüsü yakup aslan, "bu, birliği bozan bir saldırıdır. bu olayın aydınlatılması için çalışılıyor, biz de faillerin ortaya çıkarılması için gayret edeceğiz. bu olayın trabzonspor ile bir ilişkisi yoktur. çok vahim, çok tehlikeli bir olaydır, o otobüs yoldan çıksaydı, sakatlanma veya ölüm olsaydı bunu açıklayamazdık. türkiye'yi aşan, dünya basınında yer alan bir eylem olurdu" ifadelerini kullandı.

trabzon insanının böyle bir olayı asla tasvip etmeyeceğini söyleyen aslan, "trabzonsporlu ve trabzonlu böyle bir şey yapmaz. maalesef hiç günahımız olmadığı halde bir yara aldık" dedi.

aslan, futbol takımıyla birlikte konya'da bulunan trabzonspor kulübü başkanı ibrahim hacıosmanoğlu'nun yanındaki yöneticilerle toplanarak konuyu görüştüğünü belirtti.

Olay Yeri İnceleme Ekipleri, Karadeniz Sahil Yolu’nu trafiğe kapatarak otobüste inceleme yaptı.
[[Fotoğraf: AA]]

kulüplerden ve tff'den kınama

trabzonspor kulübü'nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"çaykur rizespor maçı sonrası trabzon havalimanına dönerken sürmene istikametinde fenerbahçe kafilesinin içinde bulunduğu otobüse yapılan, spor ve insanlıkla bağdaşmayan çirkin ve ahlaksız saldırıyı esefle kınıyoruz. fenerbahçe camiasına geçmiş olsun diyor, saldırıda yaralanan otobüs şoförüne acil şifalar diliyoruz. bu saldırıyı yapanların biran önce emniyet güçlerimiz tarafından bulunup, adalete teslim edilmesini bekliyoruz."

çaykur rizespor'un resmi internet sitesinden yapılan açıklamada da "maç sonrası havaalanına dönerken sürmene yakınlarında fenerbahçe kafilesi otobüsüne yapılan silahlı saldırıyı kınıyor ve kabul edilemez buluyoruz. saldırıda yaralanan otobüs şoförüne acil şifalar diliyoruz" ifadelere kullanıldı. milli futbolcular arda turan ve salih uçan da sosyal medya hesaplarından, saldırıyı kınadılar.

beşiktaş, galatasaray, altınordu, orduspor, gaziantepspor, torku konyaspor ve istanbul başakşehir futbol kulübü de "geçmiş olsun" mesajı yayımladı. 

türkiye futbol federasyonu’nun açıklaması ise şöyle:

"bu saldırıyı sadece güzide bir kulübümüze değil türk futboluna yapılmış bir saldırı olarak addediyor ve sorumluların yakalanıp bir an önce hak ettikleri cezayı almaları için türkiye futbol federasyonu olarak olayın takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. bu vesileyle tüm futbol camiasına, medyaya ve özellikle de yöneticilerimize, futbol ortamını geren, şiddeti kışkırtan beyanatlarından uzak durmaları ve tam bir sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gereğini bir kez daha önemle hatırlatmak istiyoruz."

davutoğlu, kılıçdaroğlu ve kurtulmuş kınadı

başbakan ahmet davutoğlu, twitter hesabından açıklama yaparak "fenerbahçe kafilesine yapılan saldırıyı kınıyorum. tüm spor camiasına ve fenerbahçe spor kulübü'ne geçmiş olsun. trabzon valimizle görüştüm ve her türlü tedbirin alınması yönünde talimat verdim. faillerin en kısa zamanda yakalanıp adalete teslim edilmesi için tüm çalışmalar titizlikle sürmektedir" dedi.

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, fenerbahçe otobüsüne yapılan saldırıyı kınadı. kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, 'alçakça' olarak nitelediği saldırıyı, nefretle kınadığını belirtti.

olayda yaralanan araç sürücüsüne acil şifalar dileyen kılıçdaroğlu, fenerbahçe kulübü yöneticilerine, futbolcularına ve taraftarlarına da geçmiş olsun dileklerini iletti.

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş da fenerbahçe spor kulübü'ne yapılan saldırıyı twitter hesabından yayımladığı bir mesajla kınadı. 

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ise fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüse saldırı hakkında yetkililerden bilgi aldı. 

'birlik beraberlik içinde durmamız gerekiyor'

gençlik ve spor bakanı akif çağatay kılıç’ın saldırıyla ilgili açıklaması şöyle:

"başta fenerbahçe spor kulübü'nün tüm yönetici, futbolcu ve gönül verenlerine geçmiş olsun. hiçbir şekilde sporla, insanlıkla ilgisi olmayan bir olay olduğunu hepimizin açık seçik olarak dile getirmesi gerekiyor. valimiz açıklama yaptı. maalesef şoförün yüzüne isabet edenin kurşun yarası olduğuna dair elimizde bilgi var. ne olduğu, tam olarak yapılan incelemelerden sonra ortaya çıkacak. bu akşam yapılan alçakça saldırı, tamamen bir insanlık dışı davranıştır. hiçbirimiz bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. bunu yapanların da sporla, taraftarlıkla ilgisi yoktur. tüm spor camiamızın, medyasından yöneticisinden futbolcusundan herkes bir olarak, beraber olarak karşısında en şiddetli ve birlik beraberlik içinde durmamız gerekiyor."

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;