Dünya

Filipinler'de 'ulusal felaket'

Filipinler, Tacloban kentini yerle bir eden tayfundan sonra ulusal felaket ilan etti. Binlerce kişinin öldüğü tayfundan kurtulanlar yardım bekliyor.

filipinli yetkililer, üç günün sonunda yaklaşık 300 cesede ulaşıldığını söylüyor. ancak al jazeera’ya konuşan hükümet kaynakları ölü ve kayıp sayısının 10 binden fazla olduğunu, 20 bini bulabileceğini belirtiyor. 
 
olağanüstü hal ilan edildi
 
bölgedeki al jazeera muhabiri marga ortigas,  leyte eyaletinin tacloban kentiyle ülkenin kuzeyi arasındaki köprünün temizlendiği bilgisini aktardı. başkent manila’ya 580 km uzaklıkteki kente filipinler hükümetinin gönderdiği ilk yardımlar ulaştı. üç gündür yiyecek ve içecek bekleyen bölge halkı yardımları yağmaladı. yağma yüzünden leyte eyaletinin iç kesimlerine yardım ulaştırılamıyor. hükümet insani yardım faaliyetlerinin ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak dağıtılabilmesi ve yağmaların önüne geçilmesi için bölgeye 300 asker konuşlandırdı. 
eyaleti ziyaret eden devlet başkanı benigno aquino da bugünden geçerli olmak üzere bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. leyte’de akşam 10:00 ile sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 
 
 
bölgedeki al jazeera ekibi  saatteki hızı 235 kilometreye varan rüzgar ve dev dalgalar nedeniyle ölenlerin cesetlerinin sokaklarda savrulduğunu, bazı cesetlerin ağaç dallarından sarktığını söylüyor. 
 

FOTOGALERİ

tacloban’daki uluslarasası kızılhaç komitesi’nin şefi sebastien sujobert, manzarayı "çok can kaybı var. kendisinden haber alınamayanların sayısı da çok fazla. elektrik ve içme suyu yok" sözleriyle anlattı. filipinler doğal afet kurumu’nun açıklamasına göre yaklaşık 4 milyon kişi tayfundan etkilendi. 800 bin kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı. 
 
tacloban’dan sonr atayfından en çok etkilenen samar eyaletine bağlı kıyı kasabası basey’de de 2 bin kişiden haber alınamıyor. basey'deki durum hakkında bilgi veren filipinler hükümet sözcüsü rene almendras "durum kötü, yıkımın boyutları çok çarpıcı, hatta bazı bölgelerin tamamı yıkılmış durumda” ifadelerini kullandı. 
 
dünya seferber oldu
 
tarihihin en büyük felaketini yaşayan ülkeye yardım ulaştırmak için uluslararası toplum da harekete geçti. tayfun’dan 1 milyon 700 bin çocuğun etkilendiğini açıklayan unicef, filipinler’e 60 ton insani yardım ve 1,4 milyon dolar gönderiyor. yardımların salı günü bölgeye ulaşması bekleniyor. türkiye, kızılay aracılığıyla bölgeye 90 tonluk insani yardım gönderiyor. başbakan yardımcısı beşir atalay da filipinler’e gidiyor.
 
abd savunma bakanlığı, filipinler’deki arama kurtarma çalışmalarına katılmak için pasifik komutanlığından gemi ve uçakları bölgeye gönderdi. abd ayrıca 20 bin çocuk ve 15 bin yetişkinin kalabileceği çadır yardımı da yapacak. ingiltere 9.6 milyon dolar ve 500 arama kurtarma uzmanı, avrupa komisyonu da 3 milyon euro yardım gönderiyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;