Filistin

Filistin'de birlik çabaları

Filistin Yönetimi’nin temelini oluşturan Fetih Hareketi heyetinin, ulusal uzlaşı çalışmaları kapsamında salı günü Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye gitmesi bekleniyor.

Konular: Ortadoğu
Hamas liderlerinden Musa Marzuk'un Gazze'ye gitmesi Fetih'lileri de sevindirdi. Getty İmage

Taraflar bu kez istekli

her iki tarafta da, hamas ve fetih arasındaki görüşmelerde bu kez sonuç alınacağına dair düşünceler ağır basıyor. hamas, israil'in gazze'ye yönelik ablukasının her geçen gün daha da ağırlaşması ve bu durumun getirdiği ekonomik sıkıntılarla mücadele etmekte zorlanıyor. filistin yönetimi ise israil barış görüşmelerinin başarısız olmasının ardından hamas ile uzlaşmayı siyasi olarak tek çıkar yol olarak görüyor. dolayısıyla mevcut durum tarafları her zamankinden daha çok anlaşmaya mecbur kılıyor.

fetih hareketi, gazze’ye giden heyetinin tek misyonunun, daha önce yapılan anlaşmaları hayat geçirmek olduğunu açıkladı.

fetih hareketi'nden yapılan açıklamada, hamas’ın önemli liderlerinden, siyasi büro başkan yardımcısı musa ebu marzuk’un şu sıralar gazze’de bulunuyor olmasının da önemli bir fırsat olarak görüldüğü belirtildi.

fetih yetkilileri, marzuk’un gazze’ye girişini sağlamak için mısır yönetimi nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. marzuk, gazze’ye pazartesi günü ulaşmış ve gazze’deki hükümetin başbakanı ismail heniyye ile görüşmüştü.

izin bekleniyor

al jazeera'ye konuşan bazı kaynaklar, israil'in, heyetin erez sınır kapısı'ndan gazze'ye girişine izin vereceğini söyledi.

fetih heyeti israil’in izin vermemesi durumunda refah sınır kapısı'ndan girmeyi planlıyor.

heyette yer alan temsilcilerinden bessam salihi, misyonlarının ulusal uzlaşı anlaşmasını hayata geçirmek, hükümetin kuruluşu ve ardından yapılacak seçimler için takvim belirlemek olduğunu belirtti.

gazze’ye tüm hazırlıkları yaparak gittiklerini ifade eden salihi, hamas’la yapacakları görüşmelerin başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi.

'heyet tam yetkili'

fetih hareketi sözcüsü usame kavasimi ise, gazze’ye gönderdikleri heyetin filistinliler arasındaki bölünmüşlüğü gidermek için tam yetkilerle donatılmış olduğunu açıkladı.

müzakerelerin, 15 mayıs 2013’te mısır’ın gözetiminde yapılan görüşmeler ve daha önce doha’da varılan anlaşmada hamas’ın da kabul ettiği hususların hayata geçirilmesi ekseninde süreceğini belirtti.

fetih hareketi, görüşmelerden bir uzlaşı çıkması ve hemen ardından kamuoyuna açıklanması gerektiğini söylüyor.

hamas olumlu karşıladı

hamas sözcüsü fevzi berhum, fetih hareketi’nin ulusal uzlaşı için gazze’ye gelecek olmasını olumlu karşılamış ve bu anlamdaki tüm çabalara yardımcı olacaklarını açıklamıştı.

hamas pazartesi günü iyi niyet gösterisi olarak elinde tutuklu bulunan 10 fetih üyesini serbest bıraktı.

gazze hükümeti içişleri bakanlığı, serbest bırakılan kişilerin asayiş suçlarından tutuklu olduklarını ve ellerinde hiçbir siyasi tutuklu olmadığını ifade etti. 

mahmud abbas ve halid meşal 6 şubat 2012’de katar’ın başkenti doha’da, o zamanki emir hamad bin halife el tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. anlaşma gereğince mahmud abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı. hükümetin görevi milletvekili ve başkanlık seçimlerini yapmak, aynı zamanda gazze’nin yeniden imarını başlatmak olacaktı. ancak anlaşma hayata geçirilemedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;