IŞİD

Fransa Irak'taki IŞİD hedeflerini vurdu

Fransa Irak'taki bazı bölgelerde bulunan IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Amerikan ordusu ise, Arap müttefikleri ile birlikte Suriye ve Irak’ta IŞİD'in kontrolündeki bölgelere dört yeni saldırı gerçekleştirdi.

Konular: Ortadoğu, IŞİD
Fransız savaş uçakları Irak'ta IŞİD hedeflerini vurdu. [Fotoğraf: Reuters]

reuters'in aktardığına göre fransa hükümeti irak'ta işid'e karşı mücadele veren abd ve müttefiklerine fiilen destek vermeye başladı. fransız hükümeti tarafından yapılan açıklamada, hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları işid'in kontrolü altında bulunan bazı bölgelere hava saldırısı düzenledi.

abd merkez kuvvetler komutanlığı da (centcom), abd askeri güçlerinin, suriye ve irak sınırları içerisinde tespit edilen hedeflere suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri’nin de desteği ile hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

açıklamada savaş uçakları ve insansız hava araçlarının kullanıldığı dört saldırı düzenlendiği ifade edildi. saldırıların halep’in batısına işid’in kontrolünde bulunan noktalara yapıldığı vurgulandı.

centcom tarafından, hedeflerin başarıyla vurulduğuna dair ön izlenimlere sahip olunduğu, verilen hasarla ilgili tespit çalışmalarının sürdüğü de duyuruldu.

bölgedeki al jazeera kaynakları son saldırılarda halep kentinin batısında yer alan işid’e ait gıda ve lojistik destek depolarının hedef alındığını söyledi. aynı bölgede bulunan ve işid’in kendisine yeni katılan üyelerini eğittiği bir eğitim kampı da vuruldu.

suriyeli kaynaklara göre halep’teki hedeflere yönelik saldırılarda 14 işid üyesi ve sivil hayatını kaybetti.

suriye yerel koordinasyon komitesi (lcc) ise abd öncülüğündeki koalisyonun, kobani kasabasında işid'in bulunduğu alana düzenlediği hava saldırılarında 12 sivil ve çok sayıda işid üyesinin öldüğünü duyurdu.

açıklamada ayrıca rakka kentine bağlı ayn isa'da işid'in kotrolündeki 93. tümen'e de saldırı düzenlendiği, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının halep'in kuzeyindeki munbic beldesine bağlı karakozak köyü civarını da bombaladığı ifade edildi.

petrol rafinerileri vuruldu

amerikan ordusu, bugünkü ilk saldırılarda suriye'de işid'in kontrolündeki 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını duyurdu.

centcom, 13 hava saldırısında el mayadin, elbu kemal, haseke ile deyr ez zor’da işid’in kontrolünde bulunan 12 petrol rafinerisinin hedef alındığını açıkladı.

hedef alınan küçük ölçekli rafinerilerin işid’in eylemlerine yakıt katkısı sunduğu ve gelecekte operasyonlarını sürdürmesi için de ekonomik kazanç sağladığı kaydedildi.

her biri günde 300-500 varil petrol üreten bu rafinerilerin işid’e günlük 2 milyon dolar kaynak temin ettiği bildirildi.

operasyondaki kayba ilişkin abd'den bir açıklama gelmezken, suriye insan hakları gözlemevi, gece düzenlenen saldırıda 14 işid üyesi ile 5 sivilin öldüğünü öne sürdü.

“işid’in kobani’ye ilerleyişi durduruldu”

bu arada işid’e karşı mücadele veren peşmerge güçleri kobani bölgesindeki gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı. reuters’in haberine göre kobani’nin 6 km yakınına kadar ilerleyen işid güçleri şiddetli çatışmaların ardından durduruldu.  

bölgede yaklaşık 20 köyü ele geçiren işid dün son olarak kobani’ye bağlı berkıl dağı, tel gazel köyü ile rubi ve dunger bicok mezralarının kontrolünü ele geçirmişti.

hollanda koalisyona katılıyor

hollanda başbakan yardımcısı lodewijk asscher, hollanda’nın altı f-16 uçağıyla abd’nin liderliğindeki koalisyonun irak’taki işid mevzilerine düzenlediği hava saldırılarına katılacağını açıkladı.

asscher, hükümetin lahey’de düzenlediği olağanüstü toplantının ardından, “hollanda, altı tane f-16 uçağını irak’ta teröre karşı mücadelesi için yürütülen kampanyanın ilk aşamasına katılmak için bir yıl boyunca hazır tutacak” dedi.

diğer yandan ismini açıklamayan abd’nin iki yetkilisi, afp haber ajansına ürdün savaş uçaklarının dün suriye’de işid ve benzer silahlı gruplara devam eden hava saldırılarına katıldığını söyledi.

ürdün, salı günü abd’nin öncülüğünde işid’e karşı mücadele koalisyonunun suriye'ye düzenlediği hava saldırılarına katıldığını doğrulamıştı. koalisyonunun yanında yer alan diğer dört arap ülkesi ise suudi arabistan, bahreyn, birleşik arap emirlikleri (bae) ve katar'dı.

reuters’e konuşan ve ismini açıklamayan abd’nin yetkilisi, abd’nin iki gündür devam eden hava saldırılarında horasan lideri muhsin el fadli’nin öldürüldüğüne inandığını söyledi.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;