İran: Batı'nın korktuğu güç

Fransa, İran'dan petrol almayacak

Paris, nükleer programı nedeniyle peş peşe yeni yaptırımlara maruz kalan Tahran yönetiminden, artık ‘ulusal sıfatla’ petrol tedarik etmeyeceğini duyurdu.

Konular: Avrupa, Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Total'e ilişkin yorum yok

Sarkozy çağrı yapmıştı

Fransa'nın payı yüzde 2

Sarkozy, Fransa’nın müttefiki olan ülkelere İran'dan petrol alımına son vermeleri çağrısında bulunmuştu.
Sarkozy, Fransa’nın müttefiki olan ülkelere İran'dan petrol alımına son vermeleri çağrısında bulunmuştu. [Reuters]

batı ülkeleri, nükleer programı nedeniyle iran’a uyguladıkları yaptırımları yoğunlaştırmaya devam ediyor. bu çerçevede fransa dışişleri bakanlığı, ‘ulusal sıfatla’ iran'dan artık petrol almayacağını açıkladı.

bakanlık sözcüsü bernard valero, perşembe günü yaptığı açıklamada, avrupalı diğer müttefiklerle yapılan temaslar sonucunda bu kararın alındığını belirtti. valero, iran'a yönelik önlemler kapsamında paris'in bu öneriyi daha önce gündeme getirdiğini de hatırlattı.

sözcü, fransız petrol şirketi total'in iran'daki faaliyetlerini askıya alması konusunda bakanlığın bir talimat verip vermediği ve şirketin bu ülkeden ne kadar petrol satın aldığı konusundaki soruları ise yanıtlamadı. valero, uygulamanın sadece ‘ulusal sıfatla’ fransa devletini kapsadığının da altını çizdi.

cumhurbaşkanı nicolas sarkozy daha önce yaptığı açıklamada, fransa’nın müttefiki olan ülkelere iran'dan petrol alımına son vermeleri ve iran merkez bankası’nın mal varlıklarını dondurmaları talebinde bulunmuştu.

iran'ın petrol ihracatında fransa'nın payı sadece yüzde 2 oranında bulunuyor. iran'ın petrol ihracatının yüzde 7'si italya, yüzde 6'sı ise ispanya'ya gidiyor.

yaptırım dalgası

son olarak hafta başında amerika birleşik devletleri (abd), ingiltere ve kanada, iran'a karşı çeşitli alanlarda yeni yaptırımlar uygulayacaklarını açıklamıştı.

yaptırım dalgası, birleşmiş milletler (bm) bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası atom enerjisi kurumu’nun (uaek) iran’ın nükleer programına ilişkin raporu kabul etmesinden sadece günler sonra geldi.

raporda, ‘iran'ın nükleer tesislerinde nükleer silah üretmeye yönelik kimi faaliyetlerde bulunulduğuna ilişkin güvenilir kaynaklardan istihbarat alındığı’ belirtiliyor.

başta batı ülkeleri ve israil olmak üzere, birçok ülke iran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığını iddia ediyor. tahran ise, nükleer programının barışçıl olduğunu öne sürerek, bu iddiaları reddediyor.

iran yönetimi, geçtiğimiz ay ilk nükleer santrali olan bir milyar dolar değerindeki buşehr’i devreye sokmuş ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü açıklamıştı. santral, uaek’nun aktif reaktörler listesinde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;