Avrupa

Fransa'da eşcinsel evliliğe onay

Ulusal Meclis'te 229'a karşı 329 oyla kabul edilen tasarı, senatoda da yeter sayıda oya ulaşırsa yasalaşacak.

Haberin Öne Çıkanları

Evlat edinme hakkı

Muhalefet karşı

Başbakan savundu

Kabul edilen tasarı eşcinsel çiftlerin evlat edinmesinin de önünü açıyor. [AFP]

fransa meclisinin alt kanadı ulusal meclis, eşcinsel evliliğe ve eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinmesine izin veren yasa tasarısını onayladı. tasarı 229'a karşı 329 oyla kabul edildi. 

fransa meclisi ay başında, eşcinsel evliliğe izin veren yasa tasarısının birinci maddesi olan 'evlilik, iki farklı cinsiyet ve iki aynı cinsiyet arasında gerçekleşebilir' ifadesinin oylayarak kabul etmişti.

tasarının meclis genel kurulunda tamamen oylanmasının birkaç gün daha sürmesi bekleniyor. tasaranın yasalaşması için senatoda da oylanması gerekiyor.

başbakan ayrault savundu

fransa başbakanı jean-marc ayrault, salı günü yapılan oylama öncesinde “bu yasa sayesinde tüm ailelerin korunması, evlilik kurumu tarafından garanti altına alınacak” dedi.

başbakan, “neyse ki azınlıktalar ancak yasaya karşı seslerini yükseltenlerin söyledikleri şeyin aksine bu yasa evlilik kurumunu güçlendirecek” diye konuştu.

fransa'da merkez sağ partiler ve kilise, eşcinsel evliliğe şiddetle karşı çıkıyor. parlamentonun 115 üyesi, yasa teklifinin referanduma götürülmesi konusunda önerge sunmuştu.

geniş yankı uyandıran tasarının birinci maddesi için mecliste yapılan ilk oylamada 249 milletvekili 'evet', 97 milletvekili 'hayır' oyu kullanmıştı.

muhafazakar ve muhalif kesimler, tasarıyı engellemek için 5 bin değişiklik önergesi sunmuştu.

anayasa mahkemesi'ne taşınabilir

ancak, tasarıya karşı olan sağ partiler, umutlarını aralarında muhafazakar isimlerin de olduğu 12 üyeli anayasa mahkemesi’ne bağlamış durumda. zira tasarı senatodan geçtiği takdirde, yasanın ülke anayasası ile bağdaşıp bağdaşmadığına anayasa mahkemesi karar verecek.

anamuhalefet partisi ump’den herve mariton, "bu hikaye burada bitmez. bunun iyi bir proje olmadığına dair halkı ikna edecek sağlam gerekçelerimiz var” dedi.

hollande'ın seçim vaadi

eşcinsel evliliğin yasallaştırılması, muhafazakar rakibi nicolas sarkozy karşısında seçimlerden mayıs ayında zaferle çıkan sosyalist cumhurbaşkanı françois hollande’ın 60 maddeden oluşan programının bir parçasıydı.

son kamuoyu anketleri, eşcinsel evliliğe izin verilmesini destekleyenlerin oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ortaya koyarken, eşcinsel çiftlerin evlatlık edinmesinin aynı oranda destek bulmadığını gösteriyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;