Avrupa

İngiltere’de eşcinsel evliliğe onay

Parlamentoda çoğunluğun onayladığı tasarı yasalaştığı takdirde, 2014’ten itibaren eşcinsellere de resmi nikah yolu açılmış olacak.

Haberin Öne Çıkanları

İstisnalar olacak

Parlamento bölündü

Cameron'ın partisi kaygılı

Resmi İngiltere Kilisesi ve Galler'deki Anglikan Kilisesi düzenlemenin dışında bırakılacak. [Reuters]

ingiltere’de eşcinsel evliliğin önünü açan tartışmalı yasa tasarısı parlamentonun alt kanadında yapılan ilk oylamada çoğunluğun onayını aldı. altı saat süren görüşmeler sonunda 175 milletvekili tasarıya 'hayır', 400 milletvekili ise 'evet' dedi.

ingiltere ve galler’de aynı cinsiyete sahip çiftlere resmi ve dini nikah kıyılabilmesinin yolunu açacak olan tasarının yapılacak nihai oylamanın ardından yasalaşması bekleniyor.

anglikan kilisesi’nin karşı çıktığı yeni düzenleme yasalaşırsa, 2014’ten itibaren eşcinseller de diğer çiftler gibi aynı haklara sahip olacak. daha önce 'medeni ortaklık' adı altında hayatlarını birleştirenlere resmi nikah yolu açılacak.

ancak, resmi kilise olan ingiltere kilisesi ve galler'deki anglikan kilisesi düzenlemenin dışında bırakılacak.

parlamento ikiye bölündü 

tasarı, başbakan david cameron’ın muhafazakar partisi içinde bölünmelere neden oldu. muhazakar görüşlü milletvekilleri, eşcinsel evliliğe izin verilmesinin 2015 yılındaki genel seçim öncesinde partiye zarar vereceğini düşünüyor. 

yaklaşık 120 muhafazakar parti milletvekilinin bugün yasa tasarısı aleyhinde oy kullanması bekleniyor.

ancak koalisyonun küçük ortağı liberal demokrat parti ve muhalefetteki işçi partisi'nin verdiği destek dikkate alındığında yasa tasarısının parlamentodan geçmesi öngörülüyor.

'önemli adım'

başbakan yardımcısı ve liberal demokrat parti başkanı nick clegg, oylamanın ardından, "bu akşam parlamentonun tutumu, evlilik hakkına eşitlik gelmenin desteklendiğini gösteriyor. evlilik, aşk ve bağlılıkla ilgilidir, cinsiyetle değil. bunu artık herkes kabul etmeli" diye konuştu. 

muhalefetteki işçi partisi'nin lideri ed miliband ise oylamanın 'ingiltere'de eşitlik için verilen savaşta atılmış önemli bir adım' olduğunu söyledi.

ancak parlamentoda karşıt görüşlüler, evliliğin sadece kadın ve erkek arasında olabileceğini savunuyor. tasarıya karşı çıkanlar arasında bulunan kültür bakanı maria miller, "yasaların inançları koruyor olması gerek" ifadesini kullandı. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;