Avrupa

Fransa'da eşcinsel evlilik yasallaştı

Çiftlerin evlat edinmesine de olanak veren tasarının meclisten geçmesi üzerine Paris'te hem protesto hem de kutlama gösterileri düzenlendi.

Haberin Öne Çıkanları

331 oyla kabul edildi

Hollande'ın seçim vaadi

'Tarihi bir an'

Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. [AFP]

fransa ulusal meclisi, ülkede eşcinsellerin evlenmesine ve evlat edinmelerine olanak getiren yasayı 225'e karşı 331 oyla onayladı.ülkeyi adeta ikiye bölen ve sosyalist hükümet ile katolik kilisesini karşı karşıya getiren yasanın kabulü ile fransa eşcinsel evliliğe onay veren avrupa birliği’nde dokuz, dünyada da 14’üncü ülke oldu.

eşcinsel çiftlerin evlenmesine ve evlat edinmesine karşı çıkan binlerce kişi, meclis binası yakınlarında protesto gösterisi düzenledi. göstericiler ve protestocular arasında çatışma çıktı. müzeler bölgesi olarak bilinen alanda binalara can şişeler ve konserve kutuları atana göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

öte yandan yasayı destekleyenler paris büyükşehir belediye binası önünde kutlama yaptı. marais bölgesinde düzenlenen kutlamalara eşcinsel olduğunu açıklayan paris belediye başkanı bertrand delanoe de katıldı.

'tarihi bir an'

yasanın kabul etmesinin ‘tarihi bir an’ olduğunu söyleyen adalet bakanı christiane taubira, “bu yasa bu haklardan mahrum kalan birçok vatandaşımızın ufkunu aydınlatacak” dedi.

taubira, ilk eşcinsel nikahın en erken haziran ayında kıyılabileceğini sözlerine ekledi.

yasanın son olarak cumhurbaşkanı françois hollande tarafından imzalanması gerekiyor. eş cinsellere evlilik ve evlat edinme hakkı verilmesi, hollande'ın geçen yılki seçim kampanyasının önemli vaatlerinden birisiydi.

muhalefetten itiraz

daha önce konuyu referanduma götürmek isteyen ancak meclis ve senatodan destek alamayan ana muhalefet partisi halk hareketi birliği (ump) ise yasaya itiraz için anayasa mahkemesi'ne gideceğini açıkladı.

yasa tasarısına sağ partiler, muhafazakar dernekler ve kilise itiraz ediyordu.

katolik kilisesi, ‘aile kurumunu tahrip edeceği ve ahlaki değerlere aykırı bulduğu’ gerekçesiyle yasa tasarısı aleyhinde görüş bildirmiş ve seçmenleri parlamentoya baskı yapmaya davet etmişti.

fransa'daki son kamuoyu yoklamasına göre, seçmenlerin yüzde 53'ü eş cinsel evliliğe sıcak bakarken, yüzde 56'sı bu kimselerin evlat edinmesine karşı çıkıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;