Mali'de güç mücadelesi

Fransa’dan siyasi diyalog çağrısı

Paris yönetimi, Mali hükümetinin ve ülkenin kuzeyindeki isyancıların ‘meşru temsilcilerinin’ barış görüşmeleri yapmasını istedi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Yol haritası hazır

Tuareglere onay

Ensaruddin liste dışı

Mali askerleri, Gao ve Timbuktu'nun ardından Kidal'da da kontrolü sağlamıştı. [Reuters]

Mali'de güç mücadelesi

fransa, mali'de yönetime ve kuzeydeki isyancılara barış görüşmeleri yapmaları çağrısında bulundu. 

fransa dışişleri bakanlığı sözcüsü philippe lalliot, çarşamba günü yaptığı açıklamada, isyancıların 'meşru temsilcileri' ile mali'nin toprak bütünlüğünü tanıyan ve ‘terörist olmayan’ silahlı gruplarla görüşülmesini istedi.

"artık siyasi sürecin ilerlemesi gerek" diyen lalliot, sadece mali'nin kuzeyi ve güneyi arasındaki bir diyaloğun, ülkenin eski günlerine dönmesi için gerekli zemini hazırlayacağını söyledi.

mali parlamentosu, salı günü siyasi sürecin ilerlemesine yönelik bir yol haritasını onaylamıştı. söz konusu yol haritası, ülkede 31 temmuz’da seçimlerin yapılmasını ve hükümetin kuzeydeki isyancıların temsilcileriyle görüşmesini de öngörüyor. 

'tuareglerle görüşmeye hazırız' 

mali’nin geçici devlet başkanı dioncounda traore ise hükümetinin yalnızca kuzeydeki laik gruplarla görüşmek niyetinde olduğunu söyledi.

fransa’nın rfi radyosu'na konuşan traore, ülkenin kuzeyinde bağımsızlık için isyan eden ve dini talepleri bulunmayan tuareglerle görüşmeye hazır olduğunu vurguladı.

traore, aralarında ensaruddin militanlarının da bulunduğu el kaide ile bağlantılı üç grubun temsilcileriyle ise görüşmeyeceğini belirtti.

afisma'ya devredecekler

mali'deki fransız güçleri çarşamba günü erken saatlerde gao ve timbuktu kentlerinin ardından kidal’daki havaalanına ulaşmıştı. fransa savunma bakanı jean-yves le drian, askerlerin kum fırtınası nedeniyle havaalanını terk edemediğini söyledi. 

fransa, gao, timbuktu ve kidal'in kontrolünü afrika öncülüğünde uluslararası destek misyonu’na (afisma) devretmeye hazırlanıyor.

afisma komutanı nijeryalı shehu abdulkadir, 6 bin kişilik grubun iki hafta içinde mali’de olacağını duyurdu.

bm barış gücünü tartışıyor

öte yandan bm de, mali için olası bir barış gücü oluşturulmasını tartışıyor. mali’ye barış gücü askerlerinin gönderilebilmesi ise ancak güvenlik konseyi’nin onayıyla mümkün.

diğer bir seçenek ise mali’ye konsey'nin kararıyla bir afrika birliği gücü gönderilmesi. bu formül halen somali için uygulanıyor. bm, afrika birliği’nin somali misyonu’na lojistik destek veriyor.

mali’deki silahlı islamcılar, 10 ay boyunca ülkenin kuzeyini kontrol altında tutmuştu. hükümet, militanların güneye doğru ilerlemeye başlamasının ardından fransa’dan yardım istemişti. fransa 11 ocak’ta mali’de operasyon başlatmış ve askeri birlikleri destekleyerek, militanları, başkent bamako yakınındaki önemli kentlerden uzaklaştırmıştı. 

fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını mali'nin kuzeyindeki kidal eyaletinden ve bu ülkenin komşusu nijer'den karşılıyor. fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i ise nükleer santrallerde üretiliyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;