fransa ulusal meclisi 1915 olaylarını reddedenlere ceza öngören yasa teklifini oylamaya hazırlanırken, ankara bu konudaki rahatsızlığını türkiye büyük millet meclisi başkanı (tbmm) başkanı cemil çiçek aracılığıyla dile getirdi.
çiçek, fransa meclis başkanı bernard accoyer'e gönderdiği mektupta, teklifin yasalaşmasının türk-fransız ilişkilerinde yapacağı tahribata dikkat çekti.
diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre çiçek mektubunda, 'parlamentoların görevlerinin tarihi yazmak olmadığını, bu konunun tarihçilere ve araştırmacılara bırakılması gerektiğini’ vurgulandı.
1915 olaylarını reddedenlere ceza öngören yasa teklifinin 22 aralık’ta fransa ulusal meclisi'nde görüşülmesi bekleniyor.
bir yıl hapis ile 45 bin euro ceza
fransa'da iktidardaki halk hareketi birliği (ump) partisi marsilya milletvekili valerie boyer tarafından hazırlanan yasa teklifi, geçen hafta fransa ulusal meclisi'nin yasalar komisyonu'nda kabul edilmişti.
teklifte, “fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl hapis ile 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor.
daha önce sosyalist parti tarafından sunulan benzer bir yasa teklifi 2006 yılında ulusal meclis'te kabul edilmiş ancak senato tarafından oylanamadığı için yasalaşamamıştı. son olarak sosyalist parti'nin, mayıs ayında senato'ya getirdiği bu yasa teklifi yine oylanmadan gündemden düşürülmüştü.
fransa’da tasarıların yasalaşması için parlamentonun alt kanadı senato tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. birçok çevre, gündemdeki tasarıyı cumhurbaşkanı nicolas sarkozy’nin seçim yatırımı olarak görüyor. ülkede ilkbaharda iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek.
uzun süre bu tür bir yasa teklifine karşı çıkan cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ise son olarak ermenistan’ın başkenti erivan’a yaptığı ziyaret sırasında, bu yönde bir teklife artık sıcak baktığı mesajını vermişti.
fransa ulusal meclisi ise 29 ocak 2001 tarihinde, “fransa, 1915 yılındaki ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
ankara karşı hamle arayışında
öte yandan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, tbmm dışişleri komisyonu üyeleriyle bir araya gelerek, fransa’daki son gelişmeleri değerlendirdi. görüşmede, fransa ulusal meclisi'ndeki girişime karşı atılabilecek adımlar gözden geçirildi. önümüzdeki günlerde türkiye’den bir heyetin fransa’ya giderek yasa teklifiyle ilgili temaslarda bulunması bekleniyor.
yasayla ilgili rahatsızlık büyükelçilik kanalıyla da dile getirildi. türkiye’nin paris büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, türkiye'nin ulusal parlamentoların, tartışmaya açık tarihi olaylar konusunda karar almaktan kaçınmasından yana olduğu ifade edildi. açıklamada, söz konusu yasa teklifinin onaylanmasının, türk ve fransız ilişkilerinde tamiri imkansız yaralar açacağı uyarısında da bulunuldu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar