Türkiye

Fransa'ya yaptırımlar geliyor

"Sarkozy'nin oy hesapları üzerindeki akla ziyan adımları Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir" diyen Türkiye Başbakanı Erdoğan, birinci etap yaptırımları açıklayacak.

Haberin Öne Çıkanları

'Mantığa davet ediyorum'

Meclis önünde gösteri

Sarkozy'ye tepki

Erdoğan, Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün telefonuna çıkmamasını 'gaf' olarak niteledi. [EPA]

başbakan recep tayyip erdoğan, bütçe görüşmelerinin sonunda meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. erdoğan, fransa'ya karşı yaptırımların etap etap açıklanacağını söyledi.

erdoğan, "birinci etap yaptırımları perşembe günü açıklayacağım. sarkozy'nin oy hesapları üzerindeki akla ziyan adımları fransa-türkiye ilişkilerine zarar verecektir. temennim; bu yanlışın senatoda düzeltilmesidir" dedi.

fransa'da 500 bin ermeni varsa 550 bin de türk olduğunu hatırlatan başbakan, "karar geçerse fransa vatandaşları içinde de tepkiler artarak devam edecektir. perşembe ve cuma günü bunları detaylı olarak değerlendireceğim" ifadesini kullandı.

fransa cumhurbaşkanı nicholas sarkozy'nin, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün telefonuna çıkmaması ile ilgili olarak ise başbakan erdoğan, "diplomatik talihsizlik. uluslararası diplomaside böyle gaf, yanlış yapılması ile sarkozy kendini tanımlamıştır" diye konuştu.

yasa teklifinin kabul edilmesi halinde türkiye, paris büyükelçisi tahsin burcuoğlu'nu ankara'ya geri çekecek. fransa'nın da diplomatik teamül gereği, ankara'daki büyükelçisini paris'e geri çağırması bekleniyor. teklifin kabul edilmesi halinde, bakan ve milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların fransa'ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

2001 yılında kabul edilen yasanın ardından türkiye eski paris büyükelçisi sönmez köksal'ı ankara'ya geri çekerken, fransa'ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.
 
iş dünyası fransa'yı uyardı
 
yasa teklifinin kabul edilmesi, iki ülke arasındaki konomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.
 
yasa teklifini engellemek için paris'te temaslarda bulunan tüsiad ve tobb temsilcileri, thy'nin satın alacağı çok sayıda airbus uçağı ve türkiye'nin gelecek 10 yıl için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.
 
rakamlarla türkiye-fransa ilişkisi
 
2010 yılı rakamlarına göre, türkiye, fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon euro ile 11'inci sırada. fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında türkiye, 5 milyar 402 milyon euro ile 16'ıncı sırada.
 
fransa'nın 2011 yılının ilk 10 ayı için türkiye'ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon euro. fransa'nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için türkiye'den yaptığı ithalat oranı ise 4 milyar 929 milyon euro.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;