Avrupa
Juppe'ye net mesaj
Fransız meslektaşıyla telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu tartışmalı yasanın geçmesi halinde Türkiye'nin sessiz kalmayacağını belirtti.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
Görüşmeyi anlattı
Tepkiler sertleşti
Eylem yapılacak

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, fransa ulusal meclisinde perşembe günü oylanacak olan 1915 olaylarının inkarını suç sayan yasa tasarısıyla ilgili fransız meslektaşı alain juppe ile telefonda görüştü.
görüşme talebinin fransız bakanın talebiyle gerçekleştiğini ifade eden davutoğlu, juppe'ye bu tasarının kabulünün çok ciddi sonuçlar vereceğini aktardığını belirterek tasarının geçmesi halinde çok büyük bir yanlışa imza atılacağını, türkiye'nin de buna sessiz kalmayacağını ifade etti.
juppe’nin tasarıyı şahsen desteklemediğini belirttiğini anlatan davutoğlu, fransız bakanın türk-fransız dostluğunun tasarıdan etkilenmemesini umduğunu söylediğini kaydetti.
juppe’ye net ifadelerde bulunduğunu kaydeden davutoğlu, hissi değil son derece rasyonel tepki verdiğini aktardı. bundan sonra paris’e inen her türk yetkilinin ermeni iddialarıyla ilgili tutumunu açık bir söyleyeceğini juppe’ye aktardığını belirten davutoğlu, “söylediği anda da bir hukuki süreç başlaması gerekecek. ‘bunun fransa'yı düşüreceği durumu düşünüyor musunuz’ dedim” ifadelerini kullandığını belirtti.
davutoğlu, oylamanın yapılacağı 22 aralık’ın diplomat yılmaz çolpan'ın asala örgütü tarafından öldürülmesinin yıl dönümü olduğunu juppe’ye anımsattığını, bunun ‘terör’ faaliyetlerine olumlu bir destek anlamına geldiğini söylediğini belirtti.
siyasilerden sert mesajlar
diğer yandan kritik oylama öncesi türkiye’den tepkiler yükselmeye devam ediyor. türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanı cemil çiçek, yasa teklifinin kabul edilmesinin ikili ilişkilerde telafisi mümkün olmayan, tamir edilemeyecek ölçülerde büyük bir hasara yol açacağını belirterek, “umarım oylamada sağduyu öne çıkar” diye konuştu. çiçek, tasarının seçimler öncesinde gündeme alınmasının fransız politikacıların konuya yaklaşımını gösterdiğini ifade etti.
fransa’ya kabineden de sert mesajlar verildi. avrupa birliği bakanı ve başmüzakareci egemen bağış, teklifin avrupa birliği (ab) ilkelerine, fransız devrimi'nin ruhuna ve akla aykırı olduğunu belirterek, “ben buna, akla ziyan bir tasarı diyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız da fransa’nın siyaseten bir günah işlemek üzeredir olduğuna dikkat çekerek, “bazı projeler bu günahın altından kalkabilir, ama enerji sektöründe yeni yeni olgunlaştırmaya çalıştığımız fransa-türkiye ilişkileri bu siyasi günahı taşıyabilecek durumda olmayabilir” dedi.
fransa’ya karşı muhalefet de sessiz kalmadı. milliyetçi hareket partisi (mhp) genel başkanı devlet bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada “fransa cumhurbaşkanı sarkozy ve hükümetinin siyasi kaygılar çerçevesinde türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir” ifadelerini kullandı.
yasa tasarısıyla ilgili olarak cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ise, “bu eylem, türkiye'yi şu veya bu şekilde üzmez ama fransa kendi tarihine bir anlamda ihanet etmiş olur” diye konuştu.
bildiri tartışması
tbmm’deki partilerden ak parti, chp ve mhp salı günü ortak bir bildiri yayımlayarak fransa’ya birlikte mesaj vermişti. barış ve demokrasi partisi (bdp) ise bildiriye imza atmamıştı. bunun nedenini bdp grup başkanvekili hasip kaplan açıkladı. osmanlı döneminde ermenilere karşı tarihin en büyük katliamının yapıldığını ifade eden kaplan, meclis bildirisini ‘ırkçı, resmi statükocu, tabucu’ olduğu için imzalamadıklarını söyledi.
ancak bdp kendi yönetimi aracılığıyla fransa’ya mesaj gönderdi. bdp’nin mesajını açıklayan kaplan, fransa’da teklif edilen yasanın türkiye’nin avrupa insan hakları mahkemesi’nde (aihm) mahkum olduğu türk ceza kanunu’nun 301. maddesinden farksız olduğunu savundu. kaplan bdp’nin her iki yanlışın yanında da yer almayacağını ifade etti.
mhp grup başkanvekili oktay vural ise bdp’nin ortak bildiriye imza atmamasına tepkiliydi. bunu nkabul edilecek bir davranış olmadığını ifade eden vural, bizim tarihimize kara çalma, yaftalama çabasına akp, chp ve mhp olarak karşı çıktık. ne yazık ki bu iradeyi temsil etmekten yoksun ve cesaretli olamayanlar böyle bir bildiriye karşı tavır oluşturdu” diye konuştu.
protesto eylemleri bekleniyor
bu arada oylamanın yapılacağı perşembe günü erken saatlerden itibaren fransa parlamentosu önünde çeşitli eylem ve gösteriler planlanıyor. paris polisinin izin vermesi üzerine, fransa’da faaliyet gösteren türk derneklerinin parlamento binasının çevresinde toplanarak, içeride oylanacak yasa teklifine tepkilerini dile getirmesi bekleniyor. benzer şekilde ermeni derneklerinin de bir araya gelerek, tasarıyı destekler şekilde eylem yapmaları bekleniyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar