Mali'de güç mücadelesi
Fransız birlikleri Diabali'de
Mali'de, hükümet güçleri ile birlikte hareket eden askerler, ülkenin orta kesimindeki kenti İslamcı militanlardan geri aldı.
Haberin Öne Çıkanları
Direnişle karşılaşmadılar
30 araçlık konvoy
200 kadar asker

mali'de islamcı militanlara karşı 11 gündür operasyonlarını sürdüren fransız birlikleri, kilit kentlerden diabali'ye girmeyi başardı. 200 kadar fransız ve mali askerini taşıyan yaklaşık 30 zırhlı araçtan oluşan konvoy, pazartesi günü kente girerken direnişle karşılaşmadı.
fransa savunma bakanı jean-yves le drian, fransız ve mali askerlerinin diabali'de kontrolü sağladıklarını açıkladı.
bir hafta önce el kaide ile bağlantılı ensaruddin örgütü üyeleri tarafından ele geçirilen kent, fransız hava kuvvetleri tarafından ağır bombardımana maruz kalmıştı.
başkent bamako’nun 350 kilometre kuzeyindeki kent, islamcı militanların çekirdek kadrosuna ev sahipliği yapıyordu. fransız jetlerinin saldırısı ise militanların kaçmasına neden oldu.
fransız ordusu ilerliyor
fransa, mali'nin kuzeyinde konuşlanan militanların kontrol bölgelerini genişletmesi nedeniyle mali hükümetinin yardım çağrısına olumlu yanıt vermiş ve hava saldırıları başlatmıştı. fransız askerleri, son 24 saatte operasyonu militanların güçlü olduğu kuzeye taşımış ve isyancıların kuzeydeki mevzilerini vurmaya başlamıştı.
yarbay emmanuel dosseur, birliklerinin stratejik önem taşıyan niono ve sevare kasabalarında konuşlandıklarını belirtti.
sevare kasabasında bulunan havaalanı, askerlerin kuzeye ilerleyişinde üs olarak kullanılabilecek. sevare, aynı zamanda isyancıların 10 ocak’ta ele geçirdiği konna kasabasının da yakınında yer alıyor. konna cuma günü yeniden mali ordusunun kontrolüne girmişti.
paris'e sınırlı destek
bu arada fransa, askeri operasyon sırasında müttefiklerinden aradığı desteği göremedi. mali’ye şu ana kadar planlanan 5 bin 800 afrika askerinden yalnızca 100’ü gitti. fransa’nın ise mali’de 2 bin askeri bulunuyor.
fransa dışişleri bakanı laurent fabius, pazar günü europe 1 radyosu'na yaptığı açıklamada, rusya’nın ilk kez mali operasyonunda yardım teklif ettiğini açıklamıştı. fabius, rus uçaklarının fransız askerlerini mali’ye taşıyacağını bildirmişti.
tuaregler’den yardım teklifi
diğer yandan, mali’deki milliyetçi tuaregler de, yabancı birliklerle birlikte islamcı militanlara karşı savaşmaya hazır olduklarını belirtti. ordunun tuareglere güvenip güvenmeyeceği ise bilinmiyor. zira ülkede iktidar boşluğundan faydalanan ilk isyancı grup tuareglerdi.
mali’de ilk olarak ocak 2012’de milliyetçi tuaregler kuzeydeki azavad bölgesi'ni ele geçirmişti. bu durum mali ordusunun bölünmesine yol açmış ve askerlerin bir kısmı, hükümetin tuaregleri durdurmada yetersiz kaldığını gerekçe göstererek iki ay sonra darbe yapmıştı.
darbe sonrasında geçiş hükümeti kurulmuş, bu kez iktidar boşluğundan yararlanan el kaide ile bağlantılı şeriat yanlısı ensaruddin örgütü gücünü artırmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar