Japonya Depremi
Fukuşima'nın kapanması 30 yıl sürebilir
Japonya'da deprem ve tsunami sonrası radyasyon sızdıran santralde, nükleer yakıtın çıkartılması seneler alacak.
Haberin Öne Çıkanları
Rapor açıklandı
ABD'den örnek verildi
Sızıntı sürüyor

japonya'nın kuzeyinde yer alan fukuşima nükleer santrali'nin nasıl kapatılacağını inceleyenbir rapor hazırlandı.
9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin etkisiyle radyasyon sızdıran santral için hazırlanan taslak raporun altındaki imza, japonya atom enerjisi komisyonu'na ait.
abd'nin three mile island (üç mil adası) nükleer santralinde 1979'daki kazadan sonra nükleer yakıtın santralden çıkartılması işleminin 10 yıl aldığı hatırlatılan raporda, fukuşima'nın kapatılmasının 30 yıl süreceği belirtildi.
santraldeki nükleer yakıt çubuklarının sökülmesi ancak muhafaza kazanının tamir edilmesiyle mümkün olabilecek, sadece bu işlem 10 yıl alacak.
fukuşima'daki sızıntıyla ilgili bir başka rapor, santrali kapatmanın en az 19 milyar dolara mal olacağını ilan etmişti.
peş peşe patlamalar meydana gelmişti
pasifik okyanusu'nda yer alan japonya'yı yıkan 11 mart depremi, ardından gelen tsunamiyle beraber fukuşima nükleer santrali'nde peş peşe patlamalara neden olmuştu.
radyasyon sızdıran santralin altı reaktörünün üçü erimiş ve uzun süren çabalar sonucu faaliyetleri durdurulmuştu. aylarca santraldeki reaktörleri soğutan japon hükümeti, depremden bir hafta sonra fukuşima'nın kapatılmasına karar vermişti.
ülkenin kuzeyinde üretilen ıspanak gibi bitkilerde radyasyon seviyesi yüksek çıkmış, japon hükümeti temmuz ayında fukuşima çevresinden yapılan tüm sığır eti nakliyatını yasaklamıştı.
japon hükümeti, geçtiğimiz ağustos ayında fukuşima'daki sızıntıdan sonra evlerini terk etmek zorunda kalan 80 bin kişinin de bulunduğu kurbanlara tazminat için bir fon oluşturma kararı almıştı. santrali işleten asya'nın en büyük enerji şirketi tepco, tazminatların büyüklüğü nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
sızıntı durdurulamadı
ticaret ve endüstri bakanı banri kaieda, yine ağustos ayında yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer enerji politikasını belirleyen üç üst düzey yetkilinin görevine son verileceğini açıklamıştı.
fukuşima, 1986 çernobil'den bu yana dünyanın yaşadığı en büyük nükleer sızıntı olarak kayıtlara geçti.
japonya'daki deprem ve tsunamide, 21 bin kişi öldü veya kayboldu. 11 mart'tan bu yana fukuşima nükleer santrali'nden yayılan radyoaktif maddelerin sızıntısı sürüyor.
japonların çoğunluğu, kamuoyu yoklamalarında nükleer enerjiye karşı çıkıyor. fukuşima felaketinden önce ülkede elektriğin yüzde 30 kadarı nükleer santrallerde üretiliyordu ve 2030 yılına kadar oranın yüzde 53'e çıkması hedefleniyordu. ancak deprem ve tsunamiden sonra ülkedeki 54 santralin üçte ikisinde çalışmalar durduruldu. şu anda japonya'da 19 nükleer santral enerji üretiyor.
japonya, fukuşima krizinden önce abd ve fransa'dan sonra nükleer santrallerden en fazla enerji üreten ülke konumundaydı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar