Arap Baharı

G8'den 'Arap Baharı'na 80 milyar dolar

Bazı Kuzey Afrika ülkeleri ile Ürdün'e, siyasi reformları hayata geçirmeleri karşılığında Deauville Girişimi tarafından yüklü yardım yapılacak.

Konular: Ortadoğu, Amerika

Haberin Öne Çıkanları

Yardım koşullu

Libya'ya zaman gerek

'Önce insan, ekonomi değil'

Deauville Girişimi Fransa'nın G8 başkanlığı döneminde kuruldu [Reuters]

amerika birleşik devletleri'nin new york kentinde bir araya gelen g8 ülkeleri dışişleri bakanları, beş arap ülkesine, talep edilen demokratik reformları yerine getirmeleri karşısında acil ekonomik yardım yapılacağını açıkladı.

bakanlar yardımın, deauville girişimi adlı grup üzerinden dağıtılacağını duyurdu. 

bu grupta; türkiye, suudi arabistan, kuveyt, katar ve birleşik arap emirlikleri gibi ülkelerin yanı sıra uluslararası para fonu (imf), dünya bankası, arap kalkınma fonu gibi örgütler var. 

deauville girişimi ilk etapta tunus, mısır, fas ve ürdün’e iki yılda 80 milyar dolar aktarılacak.

libya’nın mali yardımlardan yararlanabilmesi içinse önce ülkenin bazı mal varlıkları üzerindeki yasağın kalkması gerekiyor.

'reformlar hayata geçsin'

toplantının ardından açıklama yapan fransa dışişleri bakanı alain juppe, işbirliğinin başarıya ulaşması için samimi, anlaşılır ve işgörür olması gerektiğini belirtti. juppe, yardım yapılacak ülkelerin, kendilerinden beklenen reformları hayata geçirmelerini istedi.

fransa’nın g8 başkanlığı döneminde kurulan deauville girişimi, ekonomik yardımlarla 'arap baharı' ülkelerinde talep edilen demokratik adımların atılmasına yardım etmeyi öngörüyor. bu bağlamda ülkelere sağlanacak kredi koşullarının siyasi ve ekonomik reformlara bağlı olması planlanıyor.

juppe, “kanunları, sivil toplumu, eğitimi ve ekonomiyi güçlendirecek reform planını açıklayan her ülkede ekonomik gelişim ve değişim hızlanacaktır” dedi.

toplantıda, uluslararası ekonomi kuruluşları ise 'arap baharı' ülkelerini uluslararası pazara uyum sırasında karşılaşacakları zorluklar konusunda uyardı. reform yapan ülkelerin yardıma bağımlı olmamaları ve gelişmiş ülkelerin pazarlarına ürünlerini sokmaları ve özel sektörü geliştirmeleri istendi.

öte yandan toplantı sırasında yaklaşık bin kişi, birleşmiş milletler (bm) binası önünde girişimin öncülüğünde hazırlanması planlanan ekonomik önlemleri protesto etti. göstericiler “önce insan, ekonomi değil” yazılı pankartlar açtı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;