Türkiye
Gazeteci Yakup Köse tutuklandı
Hakkında 6 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası olan gazeteci Yakup Köse tutuklandı.

milat gazetesi yazarı yakup köse, salı sabahı arnavutköy'deki evine giderken yolda rutin asayiş kontrolü için durdurulan belediye otobüsünde gözaltına alındı. köse sağlık kontrolünün ardından hakkındaki 6 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle metris cezaevi'ne gönderildi.
köse'nin eşi, iki çocuğu ve yakınları adliye önünde döviz taşıyıp slogan attı. yakup köse cezaevine götürüldükten sonra yakınları ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
köse'nin avukatı hamza uçan, "2000 yılında kaldığı bandırma cezaevi'ne düzenlenen noel baba operasyonu sonrası bandırma asliye ceza mahkemesi'nce bir dava açıldı. bu dava sonrası ‘hürriyeti tahdit’ suçundan verilen ceza geçtiğimiz sene yaptığımız itirazlara rağmen onaylandı” dedi.
normal hayatına ve mesleğine devam eden, ikametgâhı ve iş adresi belli müvekkilinin sanki kaçıyormuş gibi 10'dan fazla polis tarafından kaba kuvvet uygulanarak yakalandığını söyleyen avukat uçan, anayasa mahkemesi'ne ''adil yargılanma hakkının ihlali'' sebebiyle başvurduklarını ve dosyanın adalet bakanlığı'nda olduğunu söyledi.
14 yaşında hapse girdi
28 şubat döneminde 14 yaşında katıldığı bir eylemde tutuklanan köse, 10 yıl hapis yatmıştı. ibda-c üyesi olduğu iddiasıyla 18 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan köse, 10 yıl sonra tahliye oldu.
ancak cezaevindeyken, polisin düzenlediği 'noel baba' isimli operasyonu sırasında görevlilere direndiği iddiasıyla yeniden yargılandı. aldığı yedi yıl hapis cezası 2013'te aralık ayında yargıtay tarafından onandı. yargıtay'ın onama kararı sonrası köse hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
kaynak: aa, al jazeera
Yorumlar