Haber

Gazze operasyonu sürüyor

İsrail'in düzenlediği saldırılar beşinci gününe girerken Başbakan Netanyahu'dan 'operasyonu genişletmeye hazırlandıkları' uyarısı geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Dumanlar yükseliyor

'Gece boyunca roket atıldı'

En şiddetli saldırı

İsrail'in fırlattığı füzeler üç çocuğu öldürdü. [Reuters]

israil, gazze şeridi’ni hedef alan, 'bulut sütunu' adını verdiği askeri operasyonunu, hava ve denizden aralıksız olarak sürdürüyor. israil başbakanı binyamin netanyahu, binlerce israil askerlerinin gazze sınırına sığınak yapmakta olduğu bir zamanda, beş gündür süren operasyonu genişletmeye hazırlandıklarına ilişkin bir açıklama yaptı. 

filistinli hastane yetkililerine göre, israil'in pazar günkü saldırılarında üç çocuk ve iki kadın yaşamını yitirdi.

pazar sabahı gazze’nin çeşitli yerlerinden yine dumanlar yükselirken, güvenlik yetkililerinin görev yaptığı bir bina ile medya ofislerinin yerleşik olduğu iki binanın vurulduğu belirtiliyor.

gazze resmi kaynaklarına göre, bölgede faaliyet gösteren arap medyasının ofislerini barındıran bir binanın sabaha karşı vurulması sonucu bazı gazeteciler yaralandı. binada, israil’in, bölgeye hükmeden hamas’ın yayın organı olarak gördüğü kuds televizyonunun ofisi de bulunuyordu.

fransız afp haber ajansına konuşan sağlık bakanlığı sözcüsü eşref el kudra'ya göre, rimal bölgesindeki medya binasına düzenlenen saldırı en az altı gazeteciyi yaraladı.

görgü tanıkları, ilk saldırı sonrasında binadaki gazetecilerin binayı boşalttığını ve dolayısıyla daha sonra binaya yapılan ek iki saldırıdan etkilenmediklerini ifade etti.

medya ofisleri hedef oldu

yine medya temsilciliklerinin bulunduğu bir başka medya binası ise sabahın ilerleyen saatlerinde vuruldu. binada, ingiltere merkezli sky news, suudi televizyonu el arabiya ve hamas’ın resmi yayın organı aksa tv’nin bulunduğu belirtiliyor. kuds televizyonu, olayda iki gazetecinin yaralandığını duyurdu.

israil ordu sözcüsü, saldırıya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, ‘hamas tarafından terörist faaliyetlere yönelik olarak kullanılan bir antenin vurulduğunu’ açıkladı.

öte yandan, cebalya mülteci kampındaki bazı yerleşim yerlerinin vurulması sonucu, filistinli sağlık görevlilerinin ifadelerine göre bir filistinli öldü, 12’si yaralandı.

kudüs ve tel aviv gibi yoğun nüfuslu şehirlere kadar ulaşabilen roketlerin can kaybına sebep olmasını engellemek amacıyla, israil’in güneyindeki okullar, normalde faaliyette oldukları pazar günü tatil edildi.

israil savaş gemilerinin gazze kıyılarını bombaladığı ve bazı hamas yöneticilerinin ev ve ofislerinin saldırılar sonucu yıkıldığı da gelen haberler arasında.

gazze'den sabah saatlerinde tel aviv kentine atılan roketler ise israil'in demir kubbe hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi. israil ordusu, gece boyunca roketlerden dördünün yine demir kubbe yoluyla durdurulduğunu, dördünün ise kıyı kenti aşkelon’a isabet ettiğini ve bir israilli sivilin hafif yaraladığını duyurdu.

'operasyonu genişletmeye hazırız'

bu arada, israil başbakanı netanyahu, ülkesinin, gazze’de yürüttüğü operasyonu ‘büyük ölçüde genişletmeye’ hazır olduğunu söyledi.

netanyhahu, “hamas ve diğer terör örgütlerine ağır bir bedel ödetiyoruz. gazze şeridi’nde süren askeri operasyonu genişletmeye hazırlanıyoruz” dedi.

başbakan’ın açıklaması, binlerce israil askerlerinin gazze sınırına sığınak yapmakta olduğu bir zamanda geldi.

ülkenin güneyindeki sderot kentinde bulunan al jazeera muhabiri hoda ahmed hamid, gazze'den gelen roket saldırılarından yoğun olarak etkilenen söz konusu bölgede, hükümetin kara operasyonu düzenlenmesine yönelik önemli destek bulunduğunu belirtiyor.

netanyahu, perşembe günü yaptığı açıklamada da, ülkesinin, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için ‘gerekli her türlü eylemi’ hayata geçireceğini söylemişti.

erdoğan, netanyahu’yu uyardı

güneydoğu asya turu için gittiği tayland'a konuşan abd başkanı barack obama, "israil'in kendini savunma hakkını destekliyorum" derken, türkiye başbakanı recep tayyip erdğan, gazze saldırısına bir kez daha sert tepki gösterdi.

kahire'de, türk-mısır iş forumu'nda işadamlarına hitap eden erdoğan, gazze konusunda uluslararası toplumu da uyardı.

birleşmiş milletlerin çözüm üretemeyeceğini söyleyen başbakan, arap birliği ve islam işbirliği teşkilatını eleştirdi, "sesiniz ne zaman duyulacak" sorusunu yöneltti.

gazze'deki saldırıların 24 saat içerisinde son bulması ve taraflara masaya oturma çağrısı yapan erdoğan, israil başbakanı binyamin netanyahu'ya; "2012'nin şartları 2008'in şartları gibi değil, hesabını iyi yap" uyarısında bulundu.

bir uyarı da ingiltere'den 

öte yandan, ingiltere başbakanı david cameron, netanyahu'dan gazze'deki krize son vermek için elinden geleni yapmasını istedi.

ingiltere başbakanlığı'nın açıklamasına göre, iki lider arasında cumartesi günü yapılan telefon görüşmesinde cameron, karşılıklı füze saldırılarının karadan savaşa dönüşmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi. açıklamada, cameron’ın, ‘israil'e yönelik füze saldırılarının kabul edilemez olduğunu’ ve ‘mevcut krizin şiddetinin tırmanmasının, her iki tarafta da sivil ölümlerin artmasına neden olabileceğini’ söylediği ifade edildi.  

ingiltere dışişleri bakanı william hague de sabah saatlerinde sky news kanalına yaptığı açıklamada, hamas'ın mevcut krizin temel sorumlusu olduğu konusundaki görüşünü yinelese de, israil'e potansiyel bir kara operasyonuna yönelik uyarılar yaptı. hague, hem kendisinin hem de başbakan’ın israilli mevkidaşlarına, gazze'ye olası bir karadan müdahalenin, bu ülkenin uluslararası desteğini büyük ölçüde kaybetmesi anlamına geleceğini söylediğini belirtti. 

Dökme Kurşun Operasyonu

israil'in, gazze'deki filistinli grupların roket saldırılarına misilleme olarak 2008 sonunda başlattığı ve üç hafta süren dökme kurşun operasyonu sonucu binden fazla filistinli yaşamını yitirmişti. operasyon, orantısız güç kullanımı başta olmak üzere birçok açıdan eleştirilmiş, süreci inceleyen bir bm raporu da yayımlanmıştı (orijinal ingilizce metin).

2009 başından beri en şiddetlisi

yoğunluğu giderek artan karşılıklı saldırılar, israil'in gazze şeridi'ne 2008 yılı sonunda düzenlediği dökme kurşun operasyonu'ndan bu yana taraflar arasında gerçekleşen en şiddetli çatışmalar olarak görülüyor.

yetkililer, operasyonu durdurmadan önce filistinli grupların gazze’den israil’e roket fırlatma imkanlarına son vermek istediklerini çeşitli kereler açıkladılar.  

filistinli yetkililer, israil’in beş gün önce gazze şeridi'ne başlattığı operasyon çerçevesinde, bölgede şu ana kadar yaklaşık yarısı sivil ve on üçü çocuk olmak üzere 48 filistinlinin öldüğünü belirtiyor.

israil’in, hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi'yi çarşamba günü öldürmesinin ardından, filistinli grupların yoğunlaştırdığı roket saldırıları üç sivili öldürerek, israil tarafında ilk kez can kaybına neden olmuştu.  

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, pazar günü israil ziyareti çerçevesinde, israilli ve batı şeria'daki filistinli yetkililer ile bir araya gelecek. sürgündeki hamas lideri halid meşal ise, mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ateşkes girişimleri bünyesinde bu ülkeyi ziyaret edecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;