Dünya
Gilani davası ertelendi
Cumhurbaşkanı Zerdari’ye yönelik yolsuzluk soruşturması başlatmayı reddeden Pakistan Başbakanı, Anayasa Mahkemesi’nde ifade verdi.
Haberin Öne Çıkanları
Gerginlik sürüyor
Gilani karşı çıktı
Duruşma 1 Şubat'ta

sivil yönetim, ordu ve yargı arasındaki gerginliğin sürdüğü pakistan’da, başbakan rıza gilani, daha önce duyurduğu gibi perşembe günü anayasa mahkemesi önüne çıkarak ifade verdi.
cumhurbaşkanı asıf ali zerdari ve bazı yetkililerle ilgili yolsuzluk soruşturmalarını yeniden başlatmamakla itham edilen gilani, mahkemenin sorularını yanıtladı. "buraya mahkemeye olan saygımdan geldim" diyen gilani, üçte iki çoğunlukla seçilen bir cumhurbaşkanı'na karşı dava açmayacağım" diye konuştu.
mahkeme, gilani'nin ifadesinin ardından duruşmayı 1 şubat'a erteledi.
mahkemenin, gilani hükümetine, söz konusu soruşturmaları başlatması amacıyla tanıdığı zaman, pazartesi günü sona ermişti. hükümet, cumhurbaşkanı'nın dokunulmazlığının bunu engellediğini belirtiyor.
anayasa mahkemesi, hükümeti, soruşturma açmayı reddettiği için ‘mahkemeye itaatsizlik’ ile suçlamış ve soruşturma başlatmıştı. gilani ise hafta başında, mahkemeye saygı duyduğunu ve perşembe günü ifade vereceğini açıklamıştı.
öte yandan hükümet, siyasi olarak elini güçlendirmek adına pazartesi günü parlamentodan güvenoyu almıştı. başbakan, güvenoylamasının demokrasi ve diktatörlük arasında bir seçimi ifade ettiğini söylemişti.
aynı gün ayrıca, anayasa mahkemesi, ‘memo-gate’ ismiyle anılan, pakistan'ın eski washington büyükelçisi'nin ülkesinde gerçekleşebilecek darbeye karşı abd'den yardım istediği iddialarını soruşturmak amacıyla yeni bir komisyon kurulduğunu açıklamıştı.
ordu, iddiaları reddediyor
söz konusu skandalın etkisiyle tetiklenen gerginlik sonucu gilani, savunma bakanı naim halid lodhi’yi, 'yanlış anlaşılmaya sebep olan yasa dışı faaliyet' yürüttüğü gerekçesiyle geçtiğimiz hafta görevden almıştı.
gilani, üst düzey ordu yetkililerini, sivil yönetimin kanallarını hiçe sayarak, yargı ile konu hakkında işbirliği yapmakla ve mahkemeye ifade vermekle suçluyor. ordu ise, suçlamaları sert bir dille reddediyor.
anayasa’ya göre, gilani’nin yüksek mahkeme üyeleri ve ordu komutanını görevden alma yetkisi bulunuyor.
tarihinde üç askeri darbe yaşayan pakistan’da, ordu ile sivil yönetim arasındaki güvensizlik uzun yıllara dayanıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar