Pakistan'ın sessiz savaşı
Gilani görevden alındı
Pakistan Yüksek Mahkemesi, 'yargıya itaatsizlikten' suçlu bulunan Başbakan'ın, bu görev için uygun olmadığına hükmetti.
Haberin Öne Çıkanları
Zerdari'ye çağrı
'Gilani'nin işi zor'
Kurumlar çatışıyor

pakistan yüksek mahkemesi, başbakan yusuf rıza gilani'nin 'görevini yürütme yetkisi olmadığına' karar verdi.
mahkeme başkanı iftihar muhammed chaudry, cumhurbaşkanı asıf ali zerdari ile ilgili yolsuzluk soruşturmasına engel olduğu gerekçesiyle 'mahkemeye itaatsizlik'ten suçlu bulunan gilani'nin milletvekilliğinin düşürüldüğünü ve dolayısıyla başbakanlık yetkisinin de ortadan kalktığını açıkladı.
yüksek mahkeme, cumhurbaşkanı zerdari'den de 'demokrasiyi onurlandırması ve mümkün olan en kısa sürede yeni başbakanı atamasını' istedi.
pakistan'ın başkenti islamabad'da bulunan al jazeera muhabiri imtiyaz tyab'ın aktardığı bilgiye göre, gilani'nin söz konusu kararın gözden geçirilmesini isteme hakkı bulunsa da, kararı temyize götürme ihtimali yok. dolayısıyla, gilani'nin başbakanlık koltuğunu geri kazanması çok düşük bir olaslılık olarak görülüyor.
suçlu bulunmuştu
pakistan başbakanı yusuf rıza gilani, cumhurbaşkanı asıf ali zerdari hakkında yolsuzluk suçlamasında bulunmaması nedeniyle kanunlara ve mahkemeye itaatsizlikle suçlanıyordu.
ilk kez ocak ayında hakim karşısına çıkan gilani, 26 nisan'da yüksek mahkeme'nin son kararıyla suçlu bulunmuş ve mahkum edilmişti.
pakistan yasalarına göre pakistan başbakanları mahkemece suçlu bulundukları durumda görevi bırakmak zorunda kalıyor.
yusuf rıza gilani, 26 nisan'dan sonra istifa etmeyerek mahkemenin kararına uymamıştı.
kararın ardından istifa çağrılarını reddeden gilani, "ben 180 milyonluk pakistan'ın seçilmiş başbakanıyım, milli iradenin dışında hiç bir kimse yada kurum beni koltuğumdan kaldıramaz" demişti.
kurumlar çatışıyor
gilani davası pakistan kamuoyunda, sivil yönetimle ordu arasındaki gerilimin bir yansıması olarak görülüyor. pakistan’da hükümet uzun bir süredir ordunun darbe yapmak için fırsat kolladığını ve sivil iktidarı baskı altında tuttuğunu belirtiyor.
iki taraf arasındaki gerilim geçen yıl yaşanan ve 'memogate' skandalı olarak bilinen olay nedeniyle artmıştı.
el kaide lideri usame bin ladin'in 2 mayıs 2011'de abd güçlerince pakistan'da öldürülmesi sonrası, abd ile ipler gerilmiş, ülkede darbe endişesi artmıştı.
‘memo-gate' skandalı olarak yansıyan olayda, pakistan’ın washington büyükelçisi hüseyin hakkani, ordunun olası bir darbe girişiminde, hükümeti desteklemesi için abd’den yardım istediği öne sürülmüştü.
abd’de yaşayan pakistanlı işadamı mansur icaz, ingiliz basınına, hakkani’nin orduya karşı destek sağlamak için, kendisinden pentagon ile aracılık etmesini istediğini ve bu amaçla bir mektup yazdığını açıklamıştı. iddialar sonrasında hakkani istafa etmek zorunda kalmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar