Pakistan'ın sessiz savaşı
Gilani istifa etmiyor
Yüksek Mahkeme tarafından Cumhurbaşkanı hakkındaki yolsuzluk soruşturmasını engellediğine hükmedilen Pakistan Başbakanı, görevi bırakması yönündeki çağrıları reddetti.
Konular:
Dünya
Haberin Öne Çıkanları
'Güven oylaması' çağrısı
Sembolik ceza
Asker sivil gerilimi

pakistan'da yüksek mahkeme'nin 'mahkemeye itaatsizlikle' yargılayıp suçlu bulduğu başbakan yusuf rıza gilani istifa çağrılarını reddetti.
görevinin başında olduğunu söyleyen gilani, başbakanlık görevine ancak meclisin son verebileceğini söyledi.
muhalefetin hakkında güven oylaması başvurusunda bulunabileceğini belirten pakistan başbakanı, "ben 180 milyonluk pakistan'ın seçilmiş başbakanıyım, milli iradenin dışında hiç bir kimse yada kurum beni koltuğumdan kaldıramaz" dedi.
muhalefeti 'tanrı' gibi hareket etmekle suçlayan gilani, "biz meclis çoğunluğuna sahibiz, muhalefet cesaret ediyorsa meclise başvursun güven oylaması istesin" diye konuştu.
meclisin kendisini görevden aldığı durumda bu karara saygı duyacağını ifade eden gilani, seçilmişlerin anayasal kurumlara saygılı olması gerektiğini kaydetti.
sembolik ceza
gilani perşembe günü pakistan yüksek mahkemesinde, cumhurbaşkanı asıf ali zerdari hakkındaki bir soruşturmaya engel olmaktan suçlu bulunmuş ve sembolik olarak kısa süreliğine mahkemede tutuklu kalmıştı.

yargının iddialarının siyasi olduğunu söyleyen zerdari, rüşvet almak ve bu paraları aklamak için isviçre bankalarını kullanmakla suçlanıyor. gilani’nin ise mahkemenin talebine rağmen isviçre makamlarına başvurarak cumhurbaşkanı hakkında açılması gereken soruşturmanın gereğini yerine getirmediği öne sürülmüştü.
gilani’nin avukatları, isviçre'deki dosyanın takipsizlikle sonuçlandırıldığını ve dosyanın yeniden açılmasının haklı bir gerekçesi olmadığını belirtmişti.
sivil asker gerilimi
gilani davası pakistan kamuoyunda, sivil yönetimle ordu arasındaki gerilimin bir yansıması olarak görülüyor. pakistan’da hükümet uzun bir süredir ordunun darbe yapmak için fırsat kolladığını ve sivil iktidarı baskı altında tuttuğunu belirtiyor.
iki taraf arasındaki gerilim geçen yıl yaşanan ve 'memogate' skandalı olarak bilinen olay nedeniyle artmıştı.
el kaide lideri usame bin ladin'in 2 mayıs 2011'de abd güçlerince pakistan'da öldürülmesi sonrası, abd ile ipler gerilmiş, ülkede darbe endişesi artmıştı.
‘memo-gate' skandalı olarak yansıyan olayda, pakistan’ın washington büyükelçisi hüseyin hakkani, ordunun olası bir darbe girişiminde, hükümeti desteklemesi için abd’den yardım istediği öne sürülmüştü.
abd’de yaşayan pakistanlı işadamı mansur icaz, ingiliz basınına, hakkani’nin orduya karşı destek sağlamak için, kendisinden pentagon ile aracılık etmesini istediğini ve bu amaçla bir mektup yazdığını açıklamıştı. iddialar sonrasında hakkani istafa etmek zorunda kalmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar