Dünya
Gilani'ye 'itaatsizlik' suçlaması
Pakistan Başbakanı, yargıç karşısına çıktığı Yüksek Mahkeme'de resmen 'yargı kararlarına uymamakla' itham edildi ve görevi tehlikede.
Haberin Öne Çıkanları
Yolsuzluk davası açmamıştı
'Suçlu değilim'
Görevinden olabilir

pakistan başbakanı yusuf rıza gilani, yüksek mahkemesi tarafından 'yargıya itaatsizlik' ile suçlandı. gilani, dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle, cumhurbaşkanı asıf ali zerdari hakkında yolsuzluk soruşturması açılması konusunda mahkemenin isteğine uymamıştı.
yerel televizyon kanalları gilani’nin mahkemeye çıkmasının hemen ardından suçsuz olduğu yönünde ifade verdiğini belirtti.
bunun üzerine mahkeme heyetinden ek süre talep eden ve bu isteği kabul gören gilani'ye, 27 şubat'a kadar ek süre verildi.
uzmanlar, mahkemenin verdiği ek sürenin gilani'nin bu tarihe dek görevde kalması anlamına geldiğini belirterek, bunun aynı zamanda 15 gün sonra yapılacak senato seçimi için de hükümete zaman tanıdığını belirtiyor.
gilani, suçlu bulunması halinde altı ay hapis cezasına çarptırılabilecek ve siyasi istikrarsızlığa neden olduğu gerekçesiyle görevden alınacak. böyle bir durumda pakistan'ın erken seçime gitmesi bekleniyor. gilani, cumartesi günü al jazeera’ya verdiği mülakatta suçlu bulunması halinde meclisteki koltuğunu kaybedeceğini ve başbakanlığının sona ereceğini söylemişti.
'isviçre'deki hesapları kullandılar'
pakistan cumhurbaşkanı asıf ali zerdari ve öldürülen eşi eski başbakan benazir butto, isviçre'deki banka hesaplarını, 12 milyon dolarlık rüşvet ve kara para aklamada kullandıkları öne sürülüyor.
zerdari’nin başkanlığını yaptığı iktidardaki pakistan halk partisi (ppp), 2007'de çıkardığı afla yolsuzluk davalarını kapatmıştı. yüksek mahkemesi ise 2009 yılının aralık ayında zerdari ve diğer siyasetçilerle iilgil suçlamaların dondurulmasını öngören iki yıllık siyasi affı bozmuştu.
yolsuzluk iddialarıyla sık sık karşı karşıya kalan zerdari, daha önce bu suçlamalar nedeniyle 11 yıl hapis yatmıştı. zerdari'nin destekçileri ise suçlamaların siyasi olduğunu düşünüyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar