Ortadoğu

Gözlemciler için karar günü

Arap Birliği dışişleri bakanlarının, Kahire'deki toplantılarında, Suriye'deki heyetin görev süresini uzatmaları bekleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Önce komite

Sayı artırılabilir

Debi konuşacak

BM verilerine göre, Suriye'de isyan sonrası şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 5000'den fazla. [Reuters-Arşiv]

Arap Birliği barış planı

arap birliği gözlemcileri suriye’nin kasım başında kabul ettiği plana uyup uymadığını tesbit etmek için ülkede çalışmalar yürüttü. birlik sıcak noktalarda bir ay boyunca temaslarda bulundu. gerekli görüldüğü halde bu süre uzatılabilecek. arap birliği barış planına göre, suriye devlet başkanı beşar esad'ın kentlerden tankları çekmesi, gözaltına alınanları serbest bırakması ve sivillere yönelik şiddeti durdurması gerekiyor.

arap birliği dışişleri bakanları, örgütün suriye’ye gönderdiği gözlemcilerin görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağını kararlaştırmak üzere birkaç saat sonra mısır'ın başkenti kahire'de toplandı. 
 
heyetin geleceğini belirleyecek toplantı öncesinde bir araya gelen arap birliği suriye komitesi, gözlemcilerin bir ay daha görev yapmalarını tavsiye etti. gözlemcilerin raporlarını inceleyen komite; katar, cezayir, mısır, umman, suudi arabistan ve sudan dışişleri bakanlarından oluşuyor. suriye de komitenin önerisine sıcak bakıyor. 
 
diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre arap birliği, gözlemci heyetin genişletilmesinden de yana. halen suriye genelinde 160 olan gözlemci sayısının 300’ün üzerine çıkarılmasını düşünüldüğü, gelen bilgiler arasında.
 
dışişleri bakanları toplantısında ayrıca, gözlemci heyetine başkanlık eden sudanlı general musfa debi'nin de, dışişleri bakanlarına suriye raporu hakkında açıklamalar yapması bekleniyor. arap birliği'nin gözlemcilerden sorumlu yöneticilerden ali caruş, debi’nin kendilerine, özellikle son dönemde heyetteki gözlemcilerin sayısının artırılması, lojistik ve ekipman imkanlarının iyileştirilmesiyle, operasyonun daha etkili olduğunu aktardığını söyledi. 
 
yaklaşık bir ay boyunca suriye’yi mercek altın alan gözlemcilerin temel görevi, ülkede yaşanan şiddete son verilmesi amacıyla hazırlanan ve şam yönetiminin kabul ettiği arap birliği'nin barış planına uyulup uyulmadığını denetlemekti. ancak gözlemci heyeti bazı kesimlerce, ülkedeki şiddete çözüm bulamadığı ve  uluslararası toplumu oylamakla suçlanan suriye devlet başkanı beşar esad’a zaman kazandırdığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. 
 
muhaliflerin oluşturduğu suriye ulusal konseyi (suk) temsilcileri ise cumartesi günü arap birliği genel sekreteri nebil el arabi’yle görüşerek, suriye konusunun birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’ne devredilmesini istemişti. görüşmenin ardından suk tarafından yapılan açıklamada, arap birliği'nin konuyu bm'ye taşıması halinde suriye'deki durumun değişeceğini belirtilmişti. 
 
morgda işkence izleri
 
öte yandan suriyeli muhaliflerin oluşturduğu yerel koordinasyon komiteleri, rejimin muhalifler ve siviller üzerinde uyguladığı şiddete dair yeni kanıtların ortaya çıktığını bildirdi. konsey, idlib kentindeki hastanenin morgunda güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü belirtilen 60’tan fazla kişinin cesedine rastlandığını açıkladı.
 
morgdan görüntüler basında yer alırken, aralarında kadınların da olduğu cesetlerde işkence ve kurşun izlerini görmek mümkün.
 
muhalifler ülke genelinde yaşanan çatışmalarda sadece cumartesi günü  95 kişinin öldüğünü duyurdu. 
 
yine muhalifler, arap birliği gözlemci heyetinin ülkeye geldiği geldiği günden bu yana, güvenlik güçlerinin operasyonlarında 54'ü çocuk 840 kişinin öldüğünü iddia etti. 
 
'kontrol isyancılara'
 
öte yandan cumartesi gecesi başkent şam’ın dış mahallelerinde duma’da güvenlik güçleriyle isyancılar arasında cumartesi gecesi şiddetli çatışmalar yaşandığı da gelen bilgiler arasında. reuters haber ajansının muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, isyancıların ilk kez güvenlik güçlerine karşı bugüne kadar düzenledikleri ‘vur-kaç’ saldırıların ötesine geçerek duma’da kontrolü sağladıkları ve sokaklara barikatlar kurarak giriş çıkışları engellediği bildiriliyor.
 
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. 
 
bm, arap birliği, avrupa birliği (ab) ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. 
 
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar 2000’den fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor. hükümet, 2012 içinde genel seçimlere ek olarak, anayasal reform yapacağı sözü vermişti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;