Ortadoğu
Gözlemcilerin kaderi belli oluyor
Arap Birliği'nin toplantısında şiddetin sürdüğü Suriye'de bekleneni verememekle eleştirilen gözlemcilerin geleceği masaya yatırılacak.
Haberin Öne Çıkanları
Rapor sunulacak
Müdahale çağrısı
Gözlemci sayısı 153

arap birliği dışişleri bakanları bir süredir şam yönetiminin barış planına uyup uymadığını denetleyen suriye’deki gözlemcilerin hazırladığı ilk raporu değerlendirmek üzere mısır’ın başkenti kahire’de toplanacak.
çok sayıda fotoğraf, harita ve görgü tanıklarının ifadelerinden oluşan suriye’deki son durumu mercek altına alan rapor gözlemci heyete başkanlık eden sudanlı general mustafa debi tarafından arap bakanlara açıklanacak.
arap birliği, toplantıda aynı zamanda gözlemcilerin suriye’de nasıl daha bağımsız çalışabileceğini ve ülkedeki görevle ilgili birleşmiş milletler’den (bm) yardım istenip istenmemesini tartışacak.
diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre örgüte başkanlık eden katar, bu konuda bm ve insan hakları uzmanlarının yardımına başvurulmasını öneriyor. katar başbakanı şeyh hamad bin casım el tani, şam hükümetinin arap birliği barış planının gereklerini yerine getirmediğini belirterek gözlemcilerin suriye’de vakit kaybettiğini savundu.
el tani, ülkedeki şiddetin sona ermediğini ve ordu birliklerinin sivil yerleşimlerden çekilmediğine dikkat çekti. arap birliği'nin kararlarını ilk defa yerine getirmeye çalışan heyetin tecrübesiz olduğunu belirten el tani, gözlemcilerin asıl görevlerinden uzaklaştıklarını aktardı.
'çekmek değil güçlendirmek istiyoruz'
öte yandan arap birliği genel sekreter yardımcısı adnan isa, suriye'deki durumu incelemekle görevli gözlemcilerin ülkeden çekilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. arap birliği toplantısının gündeminde, gözlemcilerin çekilmesi planının bulunmadığını belirtti.
dışişleri bakanlarının toplantısında böyle bir gündemin olmadığını ifade eden isa, son olarak 10 ürdünlü uzmanın da katılmasıyla gözlemci heyetindeki toplam sayının 153’e ulaştığına dikkat çekerek, “bu misyonun çekilmesinden değil, güçlendirilmesinden bahsediyoruz” diye konuştu. isa, gözlemcilerin görevlerini sürdürmelerini ve lojistik alanda güçlendirilmelerini istediklerini söyledi.
arap birliği heyetinin şam hükümeti yetkililerinin kontrolünde çalıştığını, dolayısıyla adil bir gözlem yapamadığını savunan suriyeli muhalifler, gözlemcilerin sadece devlet başkanı beşar esad’a zaman kazandırdığını ileri sürüyor. diğer yandan şam yönetimi ise gözlemci heyetine objektif biçimde her türlü profesyonel desteği sağladığını savunuyor.
arap birliği geçen yılın mart ayından beri şiddetin devam ettiği ve bm verilerine göre en az 5 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, esad yönetiminin barış çağrılarını yerine getirmemesi üzerine suriye’nin üyeliğini askıya almıştı.
suriye’nin türkiye sınırında bulunan hatay kentinden gelişmeleri takip eden al jazeera muhabiri haşim ahelbara, muhaliflerin arap birliği misyonunun başarısızlığa uğradığını savunarak ülkedeki şiddetin sonlandırılması için uluslararası müdahale çağrısında bulunduğunu ve bm güvenlik konseyi’nin devreye girmesini istediğini aktardı.
arap ülkeleri ise başından beri libya örneğinde olduğu gibi suriye’de herhangi bir askeri müdahale seçeneğine karşı çıkıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar